Университетът

Деца търсят силата на приятелството в новата книжка на Галена Върбева

Възпитаникът на Шуменския университет Галена Върбева, която паралелно с работата си като учител не спира да твори, написа и първата си книга за деца. Защо се е обърнала към детската литература и какви са посланията й към малчуганите – повече от авторката:

Имате няколко издадени книги. Какво ви насочи към детската литература?

Галена Върбева: Какво ме насочи към детската литература? Като цяло, знаете, че пиша от малка –  било то в стихотворна или в белетристична форма. Разкази, романи, приказки, пътеписи –  принципът винаги е един и същ: начало – завръзка – конфликт – кулминационна точка и разбира се, развръзка (финал).

Приказките не правят изключение. Просто ги адаптираме към вниманието на децата и ги обогатяваме с герои и елементи, които ги интригуват и най-много им допадат. С тези детски приказки се занимавам от скоро, откак се дипломирах като учител. Защото въображението е по-важно от знанието. А децата ги обожават  – остроумни, интересни и със забавни и запомнящи се герои. За първи път обаче ми се налага не само да я напиша… но и да я публикувам!

Използвах установения принцип (който „работи“ и при детските приказки) и за около четири дена усилено писане, успях да я сглобя и конструирам. Ако трябва да бъда честна, основна трудност не беше толкова сюжетът, а римите, които следват своята закономерност, звуково повторение и стихотворна техника. За главен герой на книжката избрах баба Мравка – както знаем от нашия традиционен фолклор, тя е най- трудолюбивата и неуморна в гората. Затова нейна „задача“ бе да сплоти и сдобри всички герои!

Разкажете повече за самата книга – какъв е сюжетът? Има интересен момент – децата ще рисуват. 

Галена Върбева: Сюжетът трябваше да „стъпи“ върху история, свързана с билките. Затова се концентрирах върху горската тематика –  та нали гората е естествено местообитание за повечето от тях.

Както знаем, билките имат лечебни свойства и влияят благотворно върху човешкия организъм. Онези, за които трябваше да пиша бяха общо шест –  лайка, мента, мащерка, бял равнец, невен и шипка. Най-хубавото беше, че от комбинацията на тези шест лечебни растения можеше да се направи билков чай. Използвах това като подходящ елемент в приказката. Одухотворих героите, придавайки им характерни за народните приказки черти: речево-комуникативни умения, взаимоотношения, чувства, емоционалност, емпатия.

Няма да разкривам много от сюжета, за да бъде интересно на читателите, но ще ви кажа, че в ранното дъждовно утро, баба Мравка тръгва към гората именно заради него – заради чая.  И там се случва нещо неочаквано, което ще изненада дори и самата нея.

Що се отнася до рисуването – аз и целият екип, решихме да направим децата съпричастни с историята и да ги помолим те сами да я илюстрират така както са я разбрали. Затова приказката ще бъде разпределена на отделни епизоди – т.н „ ключови моменти“, за да бъде по-лесно и по-непосредствено за децата да възприемат съдържанието й и да дадат най-доброто от себе си.

Така един ден смело можем да кажем, че приказката за деца е от… деца.

Кой е любимият момент в творбата Ви?

Галена Върбева: Любимият момент от творбата, лично за мен, е моментът, в който билката Шипка подаде сама желаното листенце чай на баба Мравка. Въпреки всички перипетии, тя която „със всеки си играе и думи мили само знае“, надмогна страховете и избра да помогне на трудолюбивата баба Мравка. Това е ключовият момент от приказката, който преобръща цялата по-нататъшна ситуация.

Какви са учебно-възпитателните елементи на книгата и защо са важни?

Галена Върбева: Както знаем, възприемането на приказки стимулира творческото въображение, емоционалност и артистичност. Връзката между двете изкуства – литература и изобразително изкуство развива слуховите и зрителни асоциации при децата от подготвителните групи.

Но нека да разкажа малко повече за учебно-възпитателните елементи на книгата. Историята на приказката се „вглежда“ преди всичко в децата и техните взаимоотношения. И те трябва да разберат, че с доброта и търпение ставаме истински верни приятели и че всеки е необходим за ползите на „цялото“. Че всеки има съответния принос за общото добруване. И никой не е по-маловажен или по маловажен от другия.

Вярвам, че тази приятна, римувана приказка не само ще научи децата на емпатия и ще развие емоционалната им интелигентност, но ще ги научи и на разбиране към останалите. И най-вече на по-голяма подкрепа към различните деца в един колектив.

Разкажете повече за идеята части от нея да бъдат изучавани в училище.

Галена Върбева: Осъществен е контакт с дирекция „Съдържание на предучилищното и училищно образование“ с цел съдействие и подкрепа за популяризирането на инициативата „Билките оживяват чрез децата“ – чрез МОН като образователна институция тя да набере популярност и да достигне до повече детски градини, тъй като основна цел на кампанията са именно те. Да се включат активно и в сътрудничество с учители и родители.

Според главния организатор, този подход не само ще даде възможност на децата да развият своите творчески умения, но и ще ги въвлече в един уникален проект, който да ги научи на сътрудничество, уважение към природата, респективно към билките и ще ги стимулира да гледат на света край тях по един нов и интересен начин.

Когато вече разполагаме и с книжното тяло, ще разберем кои части може да влязат в учебното съдържание.

Какво е посланието към малките читатели, което искате да им предадете? 

Галена Върбева: Моето послание към децата е да бъдат себе си. Да мечтаят с широко отворени очи; да продължават да си играят все тъй задружно, да се смеят все така искрено и да обичат все така чисто, по детски.

Защото децата са най-важни! Те са живите послания, които отправяме във времената, които няма да доживеем. Всичко е за тях, заради тях – и кампанията, и моралните и материални отличия за най-добри художници, и самата книжка и разбира се, поуките, заложени в нея.

Когато говорите за „Баба Мравка и лечебните билки“, какво е това, което забравят да Ви питат, а е важно?

Галена Върбева: Това, за което често забравят да ме питат, е чаят – най-важният продукт за нашите шест герои. Ако дадена билка не е в съгласие с друга –  тя няма как да участва в чая. Няма да даде своето стръкче за „общото благо“.

В този смисъл, чаят е вид съглашение между горските билки. Не може да има чай само от лайка или чай само от шипка. Не и в тази приказка. Посланието ясно определя, че чай може да има само ако всички билки действат заедно и в разбирателство, взаимност и хармония – най-важното послание на самата приказка!

Къде и кога може да бъде намерена книжката?

Галена Върбева: Приказката „Баба Мравка и лечебните билки“ ще бъде публикувана след като премине кампанията „ Билките оживяват чрез децата“ и журито определи кои десет най-добри детски рисунки ще я илюстрират. Ще включим и една последна, единадесета за задната корица на книжката. Видеа с прочити на отделните сцени от приказката ще бъдат качени във фейсбук страничката на инициативата. От там родители, учители, възпитатели, зрители, слушатели и читатели ще могат да гласуват за своята рисунка фаворит.

Разбира се, когато книжката стане готова, ще обявим нейното първо представяне пред детската публика и вие също ще чуете за него.

Дотогава ви пожелавам да бъдете здрави, успешни и благословени; да не спирате да мечтаете, а правилните решения да съпътстват всеки миг от живота ви. Дерзайте!

UniMedia

 

 

 

Close