Университетът

Ден на социалната работа в университета

Шуменският университет отбеляза Световния ден на социалната работа с Кръгла маса на тема “БЛАГОденствие и УСТОЙчивост”.

Форумът започна с откриване на изложбата “Пъзелът на Лили”, който е разделен в три части – Обиколка на света, Велика България, У дома. Лили работи от 26 години в Шуменския университет, но изненадва всички с хобито си, което развива в свободното си време. Изложбата може да бъде видяна до края на месеца.

Мотото на Световния ден на социалната работа тази година е „Buen Vivir: Споделено бъдеще за трансформираща промяна“, отбеляза доц. Росица Михайлова, декан на Педагогическия факултет. Тя подчерта, че посланието цели да насърчи социалните работници в усвояването на иновативни подходи за създаване на мирни общности в хармонично съжителство с природата.

Това резонира със съвременните предизвикателства и стремежи на социалната работа по целия свят. Нашият свят е изправен пред многостранни кризи, вариращи от жестоки конфликти, влошаване на околната среда до продължаваща бедност и политически различия. Участниците в кръглата маса се обединиха около тезата, че на този фон социалната работа трябва да се развива и да възприема иновативни, трансформиращи подходи, които са ръководени от общността и са потопени в местната мъдрост. В центъра на тази трансформираща промяна е принципът на „Buen Vivir“, който подчертава, че истинското благополучие е постижимо, когато общностите живеят в хармония с природата, стремейки се колективно към балансирано развитие. Изразът произлиза от Южна Америка.
Тази местна философия подчертава значението на взаимосвързаността, реципрочността, съответствието и допълването в човешките взаимоотношения и нашата връзка с природата. Нашата цел е да защитим този принцип, насърчавайки един еко-социален свят, който процъфтява върху приобщаване, уважение, взаимно разбирателство и защита на човешките права.
Калина Кънчева, главен сътрудник в Регионалния център за развитие на социалната икономика в Североизточна България към Министерството на труда и социалната политика изнесе лекция на тема: “Социалното предприемачество – измерения и възможности за устойчива промяна”, а Десислава Микулашева, Калин Иванов и Атанас Димитров запознаха присъстващите с гражданската акция за устойчива промяна и добър живот “Жълти стотинки”.
Кръглата маса “БЛАГОденствие и УСТОЙчивост” завърши с красив символичен жест. Участниците посадиха липа в двора на Педагогическия факултет на Шуменския университет.
Форумът е част от инициативите по повод 40 години Педагогически факултет.
UniMedia
Close