Университетът

Ден на кариерата: Овладейте изкуството да се представяте на интервю за работа

Интервютата за работа могат да бъдат много изнервящи преживявания, но един аспект, за който можете да се подготвите предварително, е да изградите стратегия за собственото си добро представяне. А как да бъде направено това? Точно изграждането на тези умения бе целта на Деня на кариерата, организиран от Центъра за кариерно развитие на Шуменския университет и Дирекция “Бюро по труда” – Шумен със студенти.

“На много от вас съвсем скоро им предстои да тръгнат по своя професионален път на развитие. Ще има препятствия, ще има бариери, които ще трябва да преодолявате. Но всъщност първата важна бариера за вас е как да се държите по време на интервю за работа, какви въпроси да задавате, как да изглеждате”, каза при откриването на срещата ректорът на Шуменския университет проф. д.н. Наталия Витанова.

Специалистите Мариела Караиванова и Дарина Златева и директорът на Дирекция “Бюро по труда” – Шумен Лили Петрова дадоха на младите хора, на които им предстои за първи път да стъпят на пазара на труда, конкретни съвети и примери от практиката:

  1. Бъдете подготвени:

Преди интервюто отделете малко време, за да проучите компанията и позицията, за която кандидатствате. Приспособете автобиографията си, за да подчертае вашите подходящи умения и опит, които отговарят на изискванията на работата.

  1. Бъдете кратки:

Вашето въведение трябва да е кратко и по същество. Стремете се да продължи под две минути. Фокусирайте се върху ключовите точки, които искате интервюиращият да запомни за вас.

3. Подчертайте своите умения и постижения:

Подчертайте вашите ключови умения и постижения, които са от значение за работата. Дайте конкретни примери за това как успешно сте приложили тези умения в предишни места, където сте работили. Разкажете повече за стажове, които сте правили или предишен трудов опит.

4. Изразете своя ентусиазъм:

Демонстрирайте ентусиазма си към ролята и компанията. Изразете защо се интересувате от позицията и какво ви вълнува за възможността.

5. Покажете своите предимства:

Обяснете защо смятате, че сте подходящ за ролята и как вашият опит е в съответствие с ценностите и целите на компанията. Това показва, че сте си свършили домашното и сте искрено заинтересовани от позицията.

6. Бъдете автентични:

Въпреки че е важно да се подготвите и практикувате, не звучете репетирано или написано по време на интервюто. Бъдете себе си и оставете вашата личност да изпъкне

7. Завършете с въпроси и не забравяйте да изпратите благодарствено писмо за отделеното време:

Завършете представянето си с конкретни въпроси за позицията и за компанията, в която кандидатствате.  А след интервюто благодарете на интервюиращия за отделеното време в писмо и изразете желанието си да обсъдите допълнително вашите квалификации.

“Не забравяйте, че целта на вашето представяне е да направите незабравимо първо впечатление. Като следвате тези съвети и представите постиженията си, които са значими за конкретната работа и компания, можете да увеличите шансовете си да намерите работата на мечтите си. Късмет!”, каза още Мариела Караиванова. 

UniMedia

Close