Университетът

Ас. Веселин Чакъров е номиниран за престижните Еврокон 2024

Преподавател в Шуменския университет е официалната българска номинация в две от категориите за престижните Еврокон 2024. След оспорвано гласуване в отделните категории бяха излъчени победителите – български делегати, които ще представят България на работната среща на Европейската общност за научна фантастика (ESFS) на фестивала Еврокон през месец август в Ротердам, Холандия. Ас. Веселин Чакъров, част от състава на  ДИКПО – Варна, е българската номинация в два от най-атрактивните раздели: Най-добър художник и Най-добър комикс или графична новелаВ номинацията Най-добър художник се разглежда труда на твореца през последните 10 години.

“Аз съм много доволен и от двете номинации най-вече, защото самите автори, с които се съревновава човек, са доста популярни.”, каза за UniMedia Чакъров.

Чакъров започва да се занимава с комикси през 2007 година, когато участва в издаването на поредица книжки, посветени на българските царе и български воеводи: “Тогава за първи път се сблъсках с трудностите при изграждането на образ, който да е исторически достоверен – всичко да е съобразено като костюм, въоръжeние, архитектурни подробности, интериорни подробности. Това са неща, които отнемат доста проучване. Понякога в комиксите се работи с научен консултант. За някои комиксът може би звучи доста несериозно, но съвременният комикс може да има много лица, включително документални, исторически…”

Комиксът Katana, за който Чакъров е номиниран в категория Най-добър комикс или графична новела, има интересна история. “Не можахме да го издадем в България, водихме преговори с няколко издателства и накрая нищо не стана. В един момент се оказа, че едно издателство в Лондон проявява интерес. Така успяхме да направим поредица от три книжки, като номинираната е третата. Става въпрос за едно момиче, което има име на самурайски меч – Катана. Тя се опитва да си върне отнетото наследство, като води продължителна борба в тази посока.” Така комиксът излиза на световния пазар.

Уникалното при Katana, че е правен от изцяло български екип: Мирослав Петров – сценарист, преводач –  Магдалена Ангелова. Защо това е важно? “Има много художници, които работят като наемници за големи и известни компании, но те не правят свой авторов продукт. Те изпълняват определена задача, да – имената им стоят там, добре платени са, но това реално не е техен авторов продукт. Докато нашето, колкото и да е по-семпло откъм реализация, се оказва, че е изцяло авторско”, категоричен е Чакъров.

Комиксът е за широк кръг читатели и напомня на класическите фентъзи истории на Толкин, на Хрониките на Нарния… “Историята е фантастична, но аз се опитвах навсякъде да вкарвам български елементи (например в част от въоръжението на воините), което беше много интересно”, каза още Веселин Чакъров.

Жури ще определи победителите на фестивала Еврокон, които ще бъдат обявени през август в Ротердам, когато в нидерландския град ще се съберат не само почитатели, но и едни от най-големите имена в света на комикса.

UniMedia

Close