Университетът

Академичните среди и индустрията: Университетски форум за студенти по геодезия

В непрекъснато развиващия се свят на геодезията преходът от теорията към професионалната сфера може да бъде предизвикателство. И докато студентите по геодезия се подготвят да започнат кариерата си, за тях става все по-важно да се сблъскат с реални казуси, да се научат как да се представят на интервюта за работа и да развият силни умения за работа в екип. Точно това бе и целта на университетския форум, който се проведе на 19 октомври в Ректората в Шуменския университет. Бяха представени и постиженията на студентите по професионално направление 5.7. „Архитектура, строителство и геодезия“. В инициативата се включиха студенти от различни курсове, а на откриването присъстваха зам.- ректорите на ШУ проф. Чавдар Сотиров и проф. Росица Давидова.

Форумът за студенти по геодезия не бе типичното академично събитие, а динамично пространство, където участниците се насърчават да мислят като предприемачи. Те имаха възможността да представят свои собствени бизнес идеи, свързани с геодезията, пред група от опитни предприемачи и пред своите състуденти. Това не само насърчава креативността, но също така им помага да разберат практическите аспекти на геодезията, извън учебниците.

Модераторът доц. д-р Румяна Златева от Шуменския университет запозна бъдещите вишисти с важни етапи от тяхното развитие като професионалисти:

Представяне на интервю за работа

Интервютата за работа могат да бъдат изнервящи за много студенти. В областта на геодезията обаче не става дума само за представяне на квалификацията, а за демонстриране на потенциал и страст. Студентите имаха шанса да се упражняват да представят себе си и своите амбиции в областта, в която искат да се развиват, ефективно.

Планиране и кариерно развитие

В геодезическата индустрия добре структурираната кариера е от съществено значение. Форумът предостави на студентите визия за това какво означава личностното планиране. Те разбраха как да си поставят дългосрочни и краткосрочни кариерни цели, да очертават стъпките, необходими за постигането им, и да се адаптират към непрекъснато променящия се пейзаж на областта на геодезията.

Силата на екипната работа

Работата в екип често е крайъгълният камък на успеха в геодезията, където сложните проекти изискват сътрудничество. Студентите бяха насърчавани да работят заедно по практически проекти, точно както биха направили в професионалния свят. Чрез групови дейности и дискусии те придобиха по-дълбока оценка за важността на ефективната работа в екип.

Реални проблеми, реални решения

Един от най-вълнуващите аспекти на университетския форум за студенти по геодезия бе възможността за обсъждане на реални проблеми в областта на геодезията. Студентите участваха в свободни разговори с професионалисти от индустрията и предприемачи, задълбочавайки се в предизвикателствата и иновативните решения на проблемите, пред които са изправени експертите по геодезия в ежедневната си работа.

Университетският форум за студенти по геодезия се оформи като важна връзка между академичните среди и професионалния свят. Той даде възможност на участниците да мислят като предприемачи, да усъвършенстват уменията си за самопредставяне, да планират кариерата си и да оценят силата на работата в екип. Чрез подобни форуми студентите придобиват практически опит и развиват задълбочено разбиране на реалните проблеми в областта на геодезията, като ги подготвят по-добре за кариерата им.

Университетският форум се реализира по Проект № BG05M2OP001-2.016-0010 „Модернизация, дигитализация и интернационализация на обучението по професионално направление „Архитектура, строителство и геодезия“ в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски““, финансиран по приоритетна ос 2 „Образование и учене през целия живот“ на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

20.10.2023

UniMedia

Close