Университетът

ШУ участва в междууниверситетска мрежа за обучение

Държавните изпити засега са единствените сигурни присъствени изпити в Шуменския университет. Това заяви ректорът проф. д.и.н. Георги Колев по време на онлайн пресконференция. Изпитите ще се проведат между 1 и 24 юли, а тези от сесията може и да са дистанционни. Това решение ще бъде взето от съответния преподавател.

Председателят на Общото събрание на Шуменския университет доц. Юрий Проданов съобщи, че Шуменският университет се включва в новаторски проект – мрежа от специалности между различни университети. Целта е няколко университета да обучават студенти в дадена специалност. Така студенти в специалност „Журналистика“ от ШУ ще имат обучение в Софийския университет и обратно. Специалностите „Икономика“ и „Туризъм“ ще се кооперират с Икономическия университет във Варна, а „Национална сигурност“ с Университета по библиотекознание и информационни технологии в София.

Проф. Колев допълни още, че се очаква да излезе постановление на Министерския съвет, с което ще отпаднат таксите на част от специалностите. В Шуменския университет ще бъдат засегнати основно педагогическите специалности. Държавата ще компенсира намаления бюджет, но няма да покрие 100% от таксите.

Предвижда се в кандидатстудентската кампания тази година да се включат всичките 347  преподаватели на университета, защото тази година е решителна за ШУ, каза още проф. Георги Колев.

UniMedia

Покажи още
Close