Университетът

ШУ отличи филма “Флотската кула” на Международния фестивал на любителските исторически филми

Шумен, градът с богато историческо минало и културно-историческо наследство, наскоро беше домакин на Международния фестивал на любителските исторически филми. Той събра професионалисти и любители, изкушени от историята, за да покажат своите творби, вдъхновени от различни събития и личности. Първа награда получи Вячеслав Бихун от Украйна за лентата “И хляб наш насъщни”.

По традиция Шуменския университет връчва своя награда. Тази година тя бе за Група „Русефилм” за лентата “Флотската кула”. “Наградата на Шуменския университет е за оригинален сценарий и оригинална историческа интерпретация”, уточни доц. Стефан Минков, преподавател във висшето училище и член на журито. “Филмът “Флотската кула” представлява една смесица от микроистория – показване на строежа и историята на една сграда в съчетание с развитието на една по-голяма тема за хидрологията и метереологията в България”, каза още той.

Филмът, както и останалите творби, могат да бъдат видени на официалния сайт на Международния фестивал на любителските исторически филми.

Наградата на Шуменския университет има за цел да насърчи научното и художествено ангажиране с исторически теми, като обърне внимание и към по-задълбоченото разбиране на историята. Отдадеността на екипа на Русефилм към историческата точност, завладяващият разказ на историята на кулата и добрата кинематография отличават тяхното представяне от останалите.

Тази година фестивалът предложи разнообразен набор от исторически разкази, всеки от които има уникална гледна точка към исторически събития, фигури и епохи. Международният фестивал на любителските исторически филми в Шумен предостави платформа за режисьори аматьори да споделят работата си, да се учат един от друг и да привличат с публика, запалена по историята. Той подчерта важността на запазването на историческите разкази чрез изкуствата и насърчи ново поколение режисьори да изследват творчески миналото.

UniMedia

Close