Шумен

„Шумла“ ще се проведе през месец юни

Третото издание на фолклорния фестивал „Шумла“ ще се състои в дните от 17 до 19 юни на поляните зад Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“.

За поредна година в рамките на фестивала ще бъде подредена и кулинарна изложба „Кулинарно пътуване във времето“, като за участниците с най-оригинални ястия е предвиден и награден фонд в размер на 3000 лева. Ще бъдат представени български народни носии, ще има уроци по народни танци, както и различни забавления за деца – игри, анимации, арт ателиета и куклено-театрален спектакъл. Да участват са поканени и занятчии от региона и страната, които ще имат възможност да представят своите изделия. За удобство на гражданите ще бъде осигурен безплатен автобусен транспорт до паметника „Създатели на българската държава“ в трите дни на фестивала.

Откриването на фолклорния фестивал е на 17 юни от 19.00 часа с изпълнения на гайдарския оркестър към СУ „Сава Доброплодни“ и кукерската група „Арапи“ от кв. „Макак“. След това от 19.15 часа ще започне концертът на ансамбъла за народни песни и танци „Шумен“. Първият ден от фестивала ще завърши с концерт на народната певица Цветелина (Цветелина Добрева) от 20.30 часа.

Във втория ден от програмата, 18 юни, от 10.00 до 16.00 часа на сцената ще излязат фолклорни формации, самодейни състави и народни читалища. По същото време ще се проведе и кулинарната изложба, а посетителите ще имат възможност да опитат и да си закупят от домашните ястия. От 16.00 до 18.00 часа децата ще могат да се включат в различни игри, анимации и арт ателиета. Ще бъде представен и куклено-театралният спектакъл „От кулата“. От 17.45 часа ще бъдат представени автентични народни носии от различни етнографски области. След това, в 18.00 часа, на сцената ще излязат малките танцьори от детския танцов ансамбъл „Веселяче“. От 19.00 часа ще започне концерт-спектакълът на ансамбъл „Пазарджик“, а в 20.00 часа празничното веселие ще продължи с изпълненията на оркестър „Млади тракийци“ и гост солист народната певица Ваня Вълкова.

На следващия ден, 19 юни, от 10.00 до 11.00 часа участниците ще поканят зрителите да се включат в своеобразен урок по народни танци. Програмата ще завърши със закриване на фестивала от 11.00 часа и концерт с участието на детския танцов ансамбъл „Звънче“ и ансамбъла за народни песни и танци „Мадара“.

Източник: Община Шумен

Покажи още
Close