Университетът

Шумен празнува 24 май

“Честит празник! Честит празник на буквите, които формираха българската идентичност! Шумен трябва да се гордее с образованието, което е изградил, а това е Шуменският университет “Епископ Константин Преславски”. Това заяви при връчването на Наградите на Шумен за принос в образованието и науката за 2021 г. проф. Валери Чакалов. Той бе отличен в категория „Преподавател във висше училище/научен работник за принос в сферата на хуманитарните науки, педагогическите науки, социални, стопански и правни науки, изкуства“.

По традиция на тържествена церемония в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост бяха връчени Наградите на Шумен за принос в образованието и науката за изминалата година.

В категорията „Студентска формация“ наградата получи отборът по тенис на маса на университета. “Аз получавам наградата от името на моя отбор. Благодаря, че оцениха техните постижения. За нас това е огромна, огромна отговорност да продължаваме да се представяме по същия начин. След два месеца ще участваме на Европейско първенство, където се надявам също да представим Шуменския университет и града достойно”, уточни за UniMedia доц. д-р Теодора Симеонова, ръководител на представителните отбори мъже и жени. Тя е техен треньор от самото основаване на отбора преди 10 години.

“За мен е голяма чест да получа наградата. Искам да благодаря на моите преподаватели. Това е признание за образованието и знанията, които получавам в Шуменския университет”, заяви Зейнеб Ахмед. Второкурсничката в специалност Приложна лингвистика – Английски език и руски език бе отличена в категория „Студент в областта на хуманитарните и педагогическите науки“.

Наградите бяха връчени непосредствено след празничното шествие за 24 май. То започна в 10.00 часа от площад „Кристал“, водено от ученици от СУ „Сава Доброплодни“ с икона на Светите братя Кирил и Методий.

UniMedia

 

Покажи още
Close