Университетът

Шуменският университет чества завета на епископ Константин Преславски

Шуменският университет “Епископ Константин Преславски” отбелязва своя патронен празник в деня на светите равноапостолни царе Константин и Елена. Честването традиционно се проведе пред сградата на висшето училище и започна с ритуал по вдигане на знамената.

Знамето на България издигна доц. д-р Жени Димитрова, ръководител на Катедрата по биология към Факултета по природни науки. Катедра Биология към Факултета по природни науки на Шуменския
университет в един от водещите центрове в страната, със сериозна роля и високи постижения в биологичните изследвания и образование. За 50-годишнината на катедрата Общинският съвет в Шумен удостои Катедрата с наградата в категория „Академичен и научно-изследователски колектив от системата на висшето образование“ на община Шумен.

Знамето на Европейския съюз издигна доц. д-р Светозар Чилингиров, преподавател в катедра „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и технологично образование“ и директор на галерия „Университетска“. Миналата година доц. Чилингиров представи пред шуменската публика своята изключителна изложба, събрала 22 платна живопис. За изложбата си е удостоен с Наградата на Шумен за изкуство и култура.

Знамето на Шуменския университет издигна доц. д-р Росица Михайлова, декан на Педагогическия факултет. Тази година факултетът чества своята 40-годишнина, а неговата история има много по-дълбоки корени. През ХХ век в град Шумен се утвърждава Шуменският полувисш учителски институт „Д-р Петър Берон“, а паралелно с него и Висшият педагогически институт, в който е създаден Факултет за подготовка на детски и начални учители. През 1984 година Полувисшият институт „Д-р Петър Берон“ се влива във Факултета. Съвременният Педагогически факултет е пряк техен наследник. Днес той оформя академичния си профил като сполучливо съчетава традиционното педагогическо наследство със съвременните научни направления и приоритети на своята образователна, научноизследователска, художественотворческа и спортна дейност.

В деня на празника на университета словото на патрона на университета епископ Константин Преславски оживя, когато студенти от трети курс, специалност Предучилищна и начална училищна педагогика и проф. д-р Живко Жечев изпълниха Азбучна молитва.

Празникът продължи с инициативата „По стъпките на Епископ Константин Преславски“, включваща посещение на ИАР „Велики Преслав“ и беседа от преподаватели от Факултета по хуманитарни науки и НЦ „Преславска книжовна школа“. Преди това студенти, преподаватели и служители поднесоха цветя пред паметника свитък в двора на университета.

В Корпус 1 бе открита експозиция от платна на турските художници доц. д-р Ерсан Саръкая – Хибриден портрет и доц. д-р Емел Узунер – Интензивност. Двамата са преподаватели в Университета в град Бандърма, Република Турция. Те гостуват на Шуменския университет по програма Еразъм +.

UniMedia

Close