Университетът

Шуменският университет разполага с PCR

Шуменският университет вече разполага с уред за измерване на полимеразната верижна реакция или така нашумелия покрай корона вируса PCR. Polymerase chain reaction (PCR) е експериментален метод от молекулярната биология и молекулната диагностика. Методът се състои в инвитро ензимно умножаване (амплификация) на избран участък от ДНК.

„Апаратът е закупен по проект Изследване на екологията на Черно море, като обект на изследване са рибите по Черноморието”, заяви за UniMedia деканът на Факултета по природни науки проф. Цветеслава Игнатова – Иванова. Проектът е между Шуменския университет, Института по невробиология на БАН и Института по океанология във Варна, който е и водещата организация.

„С този PCR може да се изследва всичко – всякакви видове микроорганизми. Това е най-точният метод за диагностика на видовете вируси, бактерии, плесени, дрожди. PCR-ът е една модерна апаратура, с която досега не сме разполагали”, уточни проф. Игнатова – Иванова. Към него има и други апарати. „Единият от тях е за електрофореза, защото PCR изолира ДНК от вида, намножава, но трябва да се оцвети. За това е и електрофорезата, която ФПН има купена от предишни проекти. А за да се визуализират резултатите на следващ eтап от проекта предстои да бъде закупена и гел-документираща система, която ще затвори целия цикъл на изследването”, каза още проф. Цветеслава Игнатова – Иванова.

По-рано екип от Шуменския университет бе на обучение в София за работата с апарата.

Уредът ще бъдe използван само за научноизследователска дейност.

UniMedia

Покажи още
Close