Светът

“Шпигел” уволни свой водещ журналист, фалшифицирал статиите си

Германското списание “Шпигел” уволни свой многократно награждаван журналист заради това, че от години е фалшифицирал статиите си, предаде “Франс прес”, цитира Dnevnik.

В началото на месеца 33-годишният Клаас Релотиус е получил наградата “Репортер на годината” за статия за млади сирийци, които предизвикали избухналата през 2011 г. гражданска война в Сирия.

Релотиус е бил обвинен от свой колега, с когото е работил по тема при границата на Мексико и САЩ и в крайна сметка признал, че си е измислил цитати и сцени, на които не е присъствал. Смята се, че общо 14 негови статии са били фалшифицирани, включително една за йеменец, който лежал без основание 14 години в Гуантанамо, и друга, в която журналистът твърди, че интервюирал родителите на Колин Каперник, играча по американски футбол, който коленичеше по време на изпълнението на химна на САЩ, за да протестира срещу расовите неравенства.

В дълга статия по този случай сп. “Шпигел” заявява, че е шокирано от тези фалшификации. Според изданието близо 60 статии на Релотиус са публикувани в хартиената му версия или на сайта му. “Шпигел” ще проведе разследване, за да установи как тези фалшификации не са били засечени от отдела по проверка на статиите. /БТА

Снимка: Wallstreet Online

Покажи още
Close