Университетът

„Шафрановият минзухар – червеното злато вече е в България“

Среща „Шафрановият минзухар – червеното злато вече е в България“ ще се проведе в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Форумът, в който участие ще вземе и председателят на Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти г-н Хасан Тахиров, ще се проведе на 20 февруари от 11 часа в зала 318 на Ректората.

За Хасан Тахиров Deutsche Welle публикува подробен материал миналата година. Ето части от него:

Хасан Тахиров е на 69 и науми ли си нещо, не мирясва. От девет години работи за идеята България да произвежда шафран и да стане износител на луковици, а после да създаде и собствена марка продукти.

Той живее на Стръмни рид в Родопите до телевизионната кула. Оттам гледа как земята опустява, как тютюнът си е отишъл от планината, а с него и хората. Но идеята за шафрана го вълнува отдавна. Избягал от България през 1973 г., едва на 20, и успял в Швеция с верига магазини. Ходил е в Иран още по времето на Пахлави. Там от приятели разбрал как и в суровия климат на планината може да се препитаваш с шафран.

“Реално в България идеята за производството на тази скъпа култура  се роди през 2009-а година. Беше ми омръзнало да слушам министри и политици да казват, че нещо трябва да се прави, а никой нищо конкретно не предлагаше. Ето, аз я предлагам”, казва той.

Със съпругата му Рени купили първите 70 кг луковици от Турция и ги раздали в около 30 села в Кърджалийско, за да пробват  почвите. Засадили и в двора на къщата си и още първата година  се уверили, че тази култура се развива идеално, независимо от структурата на почвите. После Тахиров решил да пробие и в държавните опитни полета. “Пътувах много пъти до БАН, носех от моя разсад, предложих да опитаме в Пловдив, Русе, Враца, Видин. Беше нужно научно доказателство, че има почва за шафрана у нас. Това лилаво чудо вирее в цялата страна”, убеден е пионерът.

Голямата му мечта е България да създаде собствена шафранова марка.

Целта на срещата в ШУ е да се повиши информираността за възможностите, които дава отглеждането на растението, от което се получава най-скъпата подправка в света. Ще бъдат представени и перспективите пред производството на шафран в България. Поканени са студенти, преподаватели, земеделски производители и всички, които проявяват интерес към отглеждането на шафранов минзухар, получаването и преработката на шафран и шафранови продукти.

Покажи още
Close