България

Чуждите медии за убийството на българската журналистка

България е потресена от бруталното убийство на 30-годишната журналистка от Русе Виктория Маринова, пишат днес редица международни медии. Какви са отзивите в немскоезичните издания четем в Дойче веле:

Германският “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” помества статия, в която излага известното до момента за престъплението, както и за работата на Маринова като водеща на телевизионното предаване “Детектор”. “Дали убийството има връзка с професионалната ѝ дейност, засега не е ясно. Както информира АФП, българската полиция не смята това за твърде вероятно. Прокуратурата обаче обяви, че разследва във всички посоки”, пише изданието.

Австрийският “Дер Щандарт” предлага обширна статия на Маркус Бернат, в която се посочва, че българското правителство и повечето големи медии в страната смятат убийството на телевизионната журналистка за обичайно битово престъпление. Австрийската медия все пак смята, че е възможно убийството да има политически подтекст, тъй като последното предаване на Виктория Маринова е било на тема корупция. “С това тя навярно си е спечелила не само приятели”, посочва “Дер Щандарт”. Изданието пояснява, че гости на предаването са били журналисти, разследващи предполагаеми злоупотреби на европейски пари – става дума за Димитър Стоянов от сайта “Биволь” и колегата му Атила Биро от RISE Project Romania, които са били арестувани докато са искали да документират унищожаване на документи, доказващи случаи на корупция в особено големи размери, с които е била свързана компанията “Джи Пи груп”.

Че убийството има връзка с работата на Маринова, са убедени и колегите на журналистката от Русе, отбелязват швейцарските “Тагесанцайгер” и “Дер Бунд”. По повод т.нар. “Джи Пи Гейт” изданията пишат следното: “Между 30 и 40% от средствата на европейските Фондове за регионално развитие явно преминават в ръцете на различни консултантски фирми в България, а оттам – чрез сложна мрежа от фирми – се разпределят измежду местните политици. Поради това финансираните от ЕС проекти, например строежът на пътища, се изпълняват некачествено, което вече е водило до смъртни случаи”, коментират швейцарските издания.

От Европейската федерация на журналистите също публикуваха съобщение в Туитър, в което посочват, че последният материал на Маринова е бил свързан с корупцията в държавата. Германският вестник “Меркур” подчертава, че убийството е станало непосредствено след като журналистката е започнала да води ново предаване с разследващ характер.

Новинарското предаване на германската обществено-правна телевизия “Тагесшау”, телевизия NТV, както и редица други издания припомнят, че България в момента се намира на 111 място в класацията за свобода на печата на “Репортери без граници” и че по този показател България е на последно място сред всички държави от ЕС. “Шпигел онлайн” допълва още, че в България е често разпространено и насилието срещу жени.

Директорът на “Репортери без граници” Кристиан Мир отблязва в Туитър, че убийството на Маринова е вече третото брутално престъпление срещу журналисти от ЕС само в рамките на една година. Съобщение в Туитър пусна и председателят на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер, който написа, че е шокиран от бруталното убийство в България и че настоява за спешно и задълбочено разследване от страна на българските власти.

Покажи още
Close