Шумен

Читалището в село Ивански тъне в разруха

Читалище „Просвета”, славещо се някога със забележителната си архитектура, е изправено пред сериозната опасност от срутване, съобщава Nova TV. Сградата се намира в шуменското село Ивански и е основана през 1929 – та година. Някогашният културен център в момента е определян като безжизнена руина с паднал покрив, разрушени стени и прозорци с липсващи стъкла.

Читалището е построено с доброволен труд от страна на жителите на селото. Благодарение на впечатляващата си архитектура, културният център събирал млади и стари на едно място и им предлагал развлечения като кино, театрални постановки и певчески изпълнения. Малко по-късно, в средата на 70 – те,  е построена и нова сграда.

Читалищните дейци смятат, че повратният момент е настъпил след като преди 30 години е бил направен ремонт на покрива. Още преди да се стигне до събарянето му, от читалището са кандидатствали по проект за ремонт на стойност 30 000 лева. Министерството на културата обаче отхвърля този проект.

Близо 3000 лева са събрани чрез дарения и може би още толкова са осигурени от ренти. Тази сума обаче далеч не е достатъчна за да бъде направен необходимият ремонт. Жителите на селото са твърдо решени да възстановят сградата и според тях решение на проблема би могло да бъде постигнато чрез създаване на дарителска кампания.

Автор: Владислав Киров, II курс, Връзки с обществеността

Покажи още
Close