България

Четири български стихии препълниха зали в Германия

Хамбург, Германия – Любов към театъра, препълнени зали, бисове и много щастливи и усмихнати лица – така българите в Германия посрещнаха актрисите от пиесата ”Театър, любов моя”. Касиел Ноа Ашер, Красимира Кузманова, Лилия Маравиля и Стефка Янорова препълниха залите с първото представление на пиесата на немска територия, което е играно на три континента вече.

На 23 и 24 септември българското общество в Берлин и Хамбург се наслади на уникалнния проект на Валери Петров, писан още през 1981 година за великите актриси Таня Масалитинова и Славка Савова. Режисьор, както и главен персонаж, е Касиел Ноа Ашер, която събира своите колежки и приятелки още от студентските им години. Четирите навлизат заедно в света на актьорското майсторство в класа на Крикор Азарян. Следвайки сюжета, четирите театрални звезди разказаха лични истории от своята биография, лични преживявания на сцената, както и абсурдни срещи с режисьори и колеги.

“Театър, любов моя” е не само театрално представление, а е една изповед на професионалния актьор за същността на професията. С представлението на “Театър 199″ самата режисьорка Касиел Ноа Ашер споделя: ” Когато се втурнах в репетициите на “Театър, любов моя”, не предполагах, че предстои едно екстремно спускане по леденото било… Хлъзгаво, опасно, неравно…право във врящо кълбо от нерви, любов, тайни, очарования, разачорования… И още стоицизъм, страхопатии, безщитност, вяра… Абе, актриси! Можеш ли да ги разбереш? Тези 26 години от първата ни среща с Лили, Стефка и Краси, се превърнаха във въздух… Прекалено самодоволна бях да кажа, че ги познавам! Не си представях, че жени… актриси с техния опит, завоювана слава и харизма са: първо опростителни към своите несъвършенства. Второ, че имам срещу себе си бойци – саможертвени, безсуетни, дръзки. Трето, че може репитиционнен процес да премине във взаимност, помощ, подкрепа нечовешко разбиране и вглеждане в сърцето на другия.”Театър, любов моя” не е представление. То е лична съдбовна среща на четири непознати “.

Автор: Неда Неделчева, Журналистика, 3ти курс

 

Покажи още
Close