Университетът

Цветни пейки

Вече ги познавате. Част от тези студенти се включиха в инициативата „Пейки срещу вандализъм“ като изрисуваха пейки в парк „Кьошковете“ миналата година. Сега са се заели и с тези пред Педагогическия факултет. Под ръководството на проф. Валери Чакалов местата за сядане грейват в краски, вдъхновени от художниците Джаксън Полък, Василий Кандински, Пийт Мондриан, Густав Климт.

“Избрахме тези художници, защото са лесно разпознаваеми, класика са и са най-подходящи за проекта. Не всяка картина и не всеки автор е подходящ за тези повърхности”, заяви четвъртокурсничката в специалност “Педагогика на обучението по изобразително изкуство” Емилия Балева.

А какво стои зад мотивацията им да се включват в инициативата? “Получаваме пълна подкрепа от преподавателите, от ръководството. Всички ни карат да се чувстваме много добре и всички са много щастливи, когато сядат после да пият кафе на тези пейки. Така че и ние се чувстваме много добре от цялата ситуация”, разказа още Емилия. Всъщност това е втората акция, в която се включват студентите. Първата е била по повод 22 април, когато светът отбелязва Деня на Земята. Тогава са освежени и първата част от пейките пред сградата на Педагогическия факултет.

Предстои изрисуването на още три пейки. Една от тях ще бъде посветена на Владимир Димитров – Майстора.

Акцията по освежаването на пейките е част от традиционното почистване на района около Педагогическия факултет. Обикновено през пролетта студенти, преподаватели и служители се включват в  почистването на района около сградата, но тази година е предвидено и есенно освежаване. Инициативата е по повод откриването на учебната 2021/2022 в Шуменския университет на 13 септември (понеделник).

UniMedia

Покажи още
Close