Светът

Хелоуин чука на вратата ни тази нощ

В последната нощ на октомври срещу 1 ноември настъпва един от най-странните празници – Хелоуин. Въпреки все по-нарастващата му популярност, много хора не знаят каква е неговата история.

Празникът е бил част от ритуалите и вярванията на келтските  племена преди повече от 2000 години. Наричали са го “Бдението на Самхейн“. Вярвали са, че в нощта преди този празник мъртъвците се връщали на земята като духове. Келтите си поставяли маски, за да объркат духовете и да не бъдат завлечени в призрачното царство, а също оставяли пред домовете си храна и вино, за да ги задържат далеч. В по-ново време и до 1845 година празникът бил забранен в САЩ, защото се е свързвал със смърт, ужаси и окултизъм. Това не е учудващо, тъй като името му произлиза от келтската дума Helavinn. Хел е келтската богиня на смъртта а нейното име се превежда като “смърт“, “бездна“. Оттук е и връзката със съвременната английска дума hell, която означава „ад“, „преизподня“. Първоначалната популярност на празника идва от ирландските емигранти в САЩ, но днешният огромен интерес е свързан с масовата култура и шопинга – в навечерието му търговията със сладкиши, маски, костюми и страшни аксесоари носи огромни приходи на търговците. Барове и ресторанти отварят вратите си за празнуващи компании. Така празникът поставя началото на голямото веселие в навечерието на Коледните тържества„

В наше време е прието да се обличат костюми и да се устройват маскаради. Друга традиция също е да се правят тиквени фенери. Тиквата е символизира краят на събирането на реколтата, злите сили и огънят, който ги плаши. В тази нощ децата тропат по вратите с думите ”treat or trick!” (лакомство или пакост) и ако не жертвате някой бонбон ще получите например размазани сажди по цялата врата.

Валерия Николова, II курс Журналистика и реклама

Покажи още
Close