Университетът

Учени разбулват тайните на природата в юбилейната „Природни науки“ 2022

Юбилейната Национална конференция с международно участие „Природни науки“ се провежда в Шуменския университет за 20-та поредна година. Организатор на събитието е Факултетът по природни науки. Конференцията откри зам.-ректорът на Шуменския университет проф. Росица Давидова.

“За мен е изключително удоволствие да бъде днес сред вас, на откриването на тази 20-та научна конференция с международно участие “Природни науки” 2022. Като част от академичния състав на факултета по природни науки изпитвам особен сантимент към всички събития, които са организирани в нашия факултет. Двайсет години – един срок достатъчно дълъг, за да кажем, че тази конференция вече се утвърди като един желан и заемащ своето достойно място сред научната обществност форум. Така всички ние ще можем да споделим важен опит за своите научни търсения в областта на природните науки”. Проф. Давидова връчи поздравителен адрес от името на Ректора на Шуменския университет проф. д.и.н. Георги Колев.

С приветствени слова към участниците се обърна и деканът на Факултета по природни науки проф. Цветеслава Игнатова – Иванова, която подчерта големия брой млади хора, които са взели участие в събитието тази година, и пожела на участниците да научат повече за многото нови открития, които са направили учените от ФПН.

Пленарният доклад изнесе проф. д-р Маделайне Бьоме, преподавател по палеонтология в Университета в Тюбинген. Тя запозна публиката с уникалното откритие, което са направили тя и екипът й относно стойката и движенията на последния общ прародител на човекоподобните маймуни и хората. 

За първи път в България бе представен екзотичния отровен гущер Heloderma (Horridum) exasperatum.

Марко Иванов, Кирил Вълканов от проекта ЗмиярникЪ и проф. Николай Начев разказаха повече за отглеждането на уникалното животно и за отровата, която произвежда то. За рядкото влечуго в момента не е неизвестно много. Кожата на това животно е много особена, тъй като изглежда е съставена от мъниста. То принадлежи към единствената група гущери, които са способни да произвеждат отрова.

Конференцията е организирана в четири тематични заседания, в които участие вземат над 150 участници от Шуменския университет, Института по полимери, БАН, Университет “Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас, Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, СУ „Иван Николов Момчилов“ , РУО – Велико Търново, Медицински университет – Плевен, ВСУ „Черноризец Храбър“, ЦПЛР-НАОП „Николай Коперник“- гр. Варна, ТУ- Габрово, НВУ „Васил Левски“, ПГМЕТ Ген. Иван Бъчваров – Севлиево, общ доклад представят и учени от шест турски университета – Akdeniz University, Antalya, Turkey, Kırıkkale University, Kırıkkale, Turkey, Harran
University, Şanlıurfa, Turkey.

Още в първата половина на двудневния семинар учени от Шуменския университет ще изложат резултати от тяхно изследване на микробиологията на ключови видове риби от българската акватория на Черно море. Традиционно във форума се включват и ученици, а на третия етаж в Корпус 1 може да бъде видяна и тематичната изложба на студенти от ШУ „Епископ Константин Преславски“.

Национална конференция с международно участие „Природни науки“ има за цел представяне, обсъждане и публикуване на научните резултати на преподаватели, научни работници, докторанти и студенти в областта на природните науки. Вече 20 години тя съдейства за развитие на творческите връзки между участниците и създава условия за споделяне на идеи и обмен на добри практики, за организиране и провеждане на съвместни междууниверситетски и интердисциплинарни изследвания на локално, национално и международно равнище.

UniMedia

Покажи още
Close