Университетът

Ученици от Варна посетиха университета

Ученици от СУ “Любен Каравелов” във Варна се запознаха с традициите в образованието на Шуменския университет. Единайсетокласниците посетиха Катедрата по журналистика и масови комуникации, където от ръководителя й проф. Евдокия Борисова в детайли бяха запознати с историята и възможностите на катедрата и университета. Учениците бяха придружени от директора на училището Димитринка Георгиева, която е учила в Шуменския университет, и от един от възпитаниците на катедрата Гюнел Осман, който в момента работи като специалист “Проектни дейности” в СУ “Любен Каравелов”.

„Вярвам, че това е правилният начин за кариерно ориентиране – чрез пряка среща с различни професии и университети. Само така учениците имат възможност да почувстват дали дадена професия или специалност в университет е тяхното “нещо”. Избрахме единия от университетите, които да посетим, да бъде именно ШУ “Епископ Константин Преславски”, защото от години той е едно от предпочитаните висши училища, които нашите ученици избират”, заяви за UniMedia Гюнел Осман.

Посещението се осъществи по проект “Да говорим български”, финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ). В този проект ръководител на дейност “Езикът – прозорец към света”, който има за цел да ориентира кариерно учениците от 11 и 12 клас, е именно Гюнел Осман.

Димитринка Георгиева разказа на младежите за професионалния си път докато заеме поста директор на СУ “Любен Каравелов” и за ролята на Шуменския университет в изграждането й като професионалист.

Освен с традициите в образованието на Шуменския университет и възможностите за кандидатстване и за кариерно развитие след това, учениците с интерес се запознаха отблизо и със специалността Българистика и медии. Те посетиха Университетския медиен център, разгледаха електронното издание unimedia.shu.bg и за първи път застанаха пред микрофон.

Особен интерес в бъдещите студенти предизвикаха и възможностите за обучение в чужди университети по програма Еразъм+. Шуменският университет си партнира по програмата с десетки университети в Австрия, Белгия, Германия, Естония, Испания, Литва, Латвия, Македония, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Турция, Унгария и Чехия за осъществяването на мобилността.

В момента Кандидатстудентска кампания 2021 е в разгара си. Две са датите през месец юли, в които ще се проведат редовни кандидатстудентски изпити – 6 и 8 юли. Университетът предлага и възможност за отдалечен (онлайн) кандидатстудентски изпит, както и за индивидуален електронен изпит, който може да бъде проведен по всяко време във всеки работен ден в Центъра за кандидатстудентска дейност в Шуменския университет, в Департамента в град Варна и в Колежа в град Добрич.

Класирането от втория етап на кандидатстване ще бъде обявено на 12 юли.

Цялата необходима информация за начините и условията за кандидатстване за бакалавърските специалности през тази кандидатстудентска кампания може да бъде намерена на сайта на Шуменския университет.

UniMedia

Покажи още
Close