Университетът

Успехи на “Queryada”

Отборът “Wolfbyte” на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” отвя конкуренцията на Националното състезание по извличане на данни “Queryada”. „Кръгът, в който се представихме най-добре, бе “Тестване на уязвимости на бази данни (Database security testing)”. Там имаме почти перфектен резултат – 45 от максимум 50 точки.”, уточни за UniMedia капитанът Тонислав Троев. Тези 45 точки поставят Шуменския университет на първо място в този кръг.

Троев е първокурсник в специалност Компютърна информатика, но вече работи в голяма международна компания като IT специалист. В “Wolfbyte” влизат още Мирослав Чолаков и Хюдяим Ахмед.

„Представиха ни един уебсайт, който нарочно е направен така, че има уязвимости. Нашата задача беше да намерим тези уязвимости и съответно да се възползваме от тях. Ние успяхме да намерим информация за всички бази, които се намират на сървъра. Успяхме да извлечем информация за почти всички от тях, да покажем дори записи на кредитни карти на хора, потребителски имена и пароли, което е достатъчно на журито да ни дадат толкова висока оценка”, каза още Троев.

Следващият кръг е „SQL заявки за извличане на данни (SQL Queries)”, където пак се представят много добре и заемат второто място. „На мен ми е малко мъчно, че сме на второ място, защото задачата, която ни отдели от първата беше некоректно зададена. Аз го обсъдих накрая с председателката на журито. Следващата година се борим за първото място”, категоричен е Троев.

И тази година обаче “Wolfbyte” остави зад гърба си такива именити отбори като трите отбора на Варненския свободен университет, Висшето военноморско училище, Професионалната гимназия по електротехника във Варна и трите отбора от Варненската математическа гимназия.

Състезанието “Queryada” е инициирано и се организира вече шест години от Катедра “Информатика” на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“.

То се провежда в следните категории:
1. Моделиране на база данни;
2. SQL заявки;
3. Тестване на уязвимости на БД;
4. Прототип на приложение, използващо семантични данни;
5. Изследователска задача за извличане на знания от изображения.

“Queryada” 2021 се проведе изцяло онлайн чрез платформата Google Meet.

UniMedia

Покажи още
Close