Университетът

Унгарски свидетелства за Североизточна България

Лекция на тема “Унгарски свидетелства за Североизточна България (от началото на 30-те години на XX век) организира Научният център за туркологични изследвания и интеркултурни комуникации при ФХН на ШУ „Епископ Константин Преславски“ и Катедра по турски език и литература.

Лекцията представя фрагменти от образите на България и на българските земи според начина, по който са ги видели унгарци (трима етнографи и един пастор), насочени към Балканите и най-вече към Североизточна България (Шумен, Варна, Лудогорие, Добрич).

Какво ги води точно в тази посока? Какво търсят и какво откриват те? С какво оставеното от тях допълва и обогатява информацията за този район и за историята на унгарско-българските научни взаимоотношения? Какво привлича слабо познати, забравени и неизвестни данни (архивни документи, публикации, материали от теренни изследвания и др.)?

Отговори на тези въпроси ще могат да намерят по време на лекцията всички, които се включат онлан на 8 април от 16.00 часа на следния линк https://meet.google.com/gyd-ywfa-heo. Лекцията ще изнесе доц. д.н.к. Венета Янкова.

Покажи още
Close