България

Тонка Начева: Плиска e една от най-бързо развиващите се туристически дестинации в страната

Тонка Начева, първата жена кмет в историята на град Плиска, в интервю за UniMedia:

UniMedia: Какво според Вас трябва да се подобри в Плиска, за да стане тя едно по-добро място за живеене и да предлага повече възможности за развитие на младите?

Тонка Начева: Понеже става въпрос за Плиска, първата българска столица, искам да кажа, че тя е едно свято място, на което всеки трябва да се поклони. Място, което всеки трябва да посети, защото Плиска е символ на величието на България. Тя е била столица повече от 200 години. Именно от тук е било дадено началото на християнството, благодарение на което е започнало просвещението на българския народ. А това на свой ред е дало отражение и в световен мащаб. Плиска е мястото, където витае силният дух на нашите предци, който ние съхраняваме вече години наред. Плиска е мястото, където са царували 19 български царе.

В този аспект развитието на града е пряко свързано с развитието на историческия туризъм. През последните три години интересът към града ни нарасна рязко, като вследствие на това успяхме да станем една от най-бързо развиващите се туристически дестинации. През Плиска минава големият поток от Черноморието, който се насочва към Мадара и към Велики Преслав. За това от една страна допринесоха извършваните вече всяка година археологически разкопки, както и това, че археолозите не престават да ни изненадват със своите находки. А от друга страна голям принос за развитието на града има и откритият през 2015 – та година Двор на кирилицата. Така че в исторически план със сигурност има какво да покажем и с какво да се гордеем, но за да станем по-привлекателна дестинация трябва да обърнем особено голямо внимание на визията на града.

В това отношение определено има какво да се желае и върху какво да се работи. Имаме да решаваме редица инфраструктурни въпроси като изграждане на канализация, подмяна на стара водопроводна мрежа, реставрация на стари рушащи се обществени пространства, както и доизграждане площада на града. Тази година съм заложила като ремонтни дейности точно това – подмяна на бордюри, на тротоарни плочки и други такива, но това за съжаление зависи от финансовите възможности, с които разполагаме. Другото, което прави впечатление не само на гражданите, но и на туристите е, че чистотата (и в този аспект облика на града) имат нужда от подобрение. За съжаление, Плиска не разполага с нужните за това хора и ресурси. От самото кметство разполагаме само с бройка и половина, което за съжаление няма как да осигури нормалното поддържане на визията на града. Всъщност Вие ме питате какво трябва да се подобри в Плиска за да стане тя по-привлекателна туристическа дестинация, но пък тези неща са абсолютно двустранни, защото ако я направим по-привлекателна туристическа дестинация това ще се отрази върху начина и качеството на живот и съответно върху самите жители на града.

Друг аспект в инфраструктурното развитието е недостатъчната леглова база и желанието ни да се открият повече къщи за гости, тъй като не сме в състояние да задоволим нуждите на туристите. Това се чувства най-силно когато в Националния историко-археологически резерват (НИАР) „Плиска”, пък и в самия град се провеждат различни културни мероприятия, но хубавото в случая е, че вече имаме такива инвестиционни намерения.

UniMedia: Преди известно време беше реновиран стадионът, който е в близост до центъра на града. Защо решихте да се заемете с този проект на толкова късен етап, нямаше ли как това да се случи малко по-рано?

Тонка Начева:  Не мисля, че е на късен етап, защото през 2016 – та година, когато постъпих в мандат, получих едно решение от Министерството на младежта и спорта, чрез което беше установено, че проектът, който е бил направен за спортното игрище, е включвал доста голямо пространство с паркинг места, сграда с детска площадка. За съжаление, този проект не беше одобрен. До преди две години игрището изглеждаше безобразно, но аз започнах привеждането му в по-приличен вид посредством капиталова програма. Реших да направя това за да има осигуря място, на което младежите в Плиска да спортуват. И мисля че на този етап спортното игрище изглежда доста добре.

 UniMedia: Кои улици подлежат на реновиране?

Тонка Начева: В Плиска главните улици са в много добро състояние, останалите обаче имат нужда или от закърпване на дупки или от цялостно преасфалтиране. Това тази година не е предвидено, защото отново всичко е свързано със средства. Но впоследствие чрез капиталова програма смятам да заложа точно на това. Ще ги избираме приоритетно, защото така или иначе няма как да ремонтираме всички нуждаещи се улици. Ще се опитаме да направим всичко, което е по възможностите ни.

Автор:  Владислав Киров, II курс, Връзки с обществеността

Снимки: Facebook

Покажи още
Close