Светът

Теодор Ушев е най-влиятелният аниматор за последните 25 години

Теодор Ушев е обявен за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 години. Това съобщиха за БТА от екипа на артиста.

В края на миналата година организаторите на фестивала Animac, Испания, провели анкета сред водещи историци, куратори и критици по случай своята 25 годишнина. Въпросите били :
1.Най-запомнящите се пълнометражни анимационни филми в последните 25 години (на първо място е “Отнесена от духовете” на Хаяао Миязаки)
2. Най-забележителни режисьори на късометражна анимация в последните 25 години
3. Най-добра изгряваща звезда в анимацията в последните 25 години

Допитването категорично е поставило на върха българския аниматор, художник и режисьор Теодор Ушев. В първата четворка още са режисьори като Режина Песоа (Португалия), Коджи Ямамура(Япония) и Игор Ковальов ( Русия/САЩ).

“Какво начало на годината! Да бъда начело на тази класация за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 г. е неочаквано за мен, признавам. Не само защото аз съм в анимацията едва от 15 г. (първият ми професионален филм е от края на 2005). А защото в този списък има майстори, доайени, от които съм се учил и пред които се прекланям. Аз не смятам, че съм по-добър от тях. Но тази анкета ми дава утехата, че може би това, което съм създавал през тези години, и което толкова обичам да правя, е имало смисъл.”, написа във Facebook профила си Теодор Ушев.

Източник: NOVATV, FACEBOOK – Theodore Ushev

 

Покажи още
Close