Светът

Със самолет над Тибет – мисията невъзможна

Повечето потребители в интернет добре познават програмата Flight radar, която показва в реално време самолетния трафик във всяка една точка на света. С тази програма можете да следите самолета, с който лети ваш роднина или приятел (ако знаете номера на полета му) и да знаете къде се намира във всяка минута на пътуването му

Но ако погледнете приложението Flight radar, ще видите, че докато има много самолети, които летят по целия свят, няма самолети в района на Тибет в Китай.

Така че защо самолетите не летят над Тибет?

Защо го заобикалят, когато могат да минат направо за по-кратък маршрут?

Всъщност отговорът на този въпрос се крие в метафората “покрива на света”, която използваме, говорейки за Тибет. Тибет е географска зона със средна надморска височина от 5 хиляди метра над морското равнище и дом на връх Еверест, най-високото място в света.

Но какво общо има това със самолетните полети?

Кабините и салоните на съвременните пътнически самолети са под налягане. Когато възникне неизправност в тази система за налягане, първо се активират кислородните маски, за да позволят на пътниците да дишат. Капацитетът на кислородната система обаче е достатъчен за 15-20 минути.

Следователно, когато възникне повреда в системата за налягане в кабината, пилотите трябва да снижат самолета на височина от 3 хиляди метра. В повечето части на тибетския регион надморската височина е доста над 3 хиляди метра. В Тибет няма среда, където самолетите да могат да се спускат безопасно в случай на авария.

Освен това, когато един от двигателите на двумоторен самолет се повреди, самолетът трябва да се спусне до определена височина, за да лети безопасно. За съжаление това не е възможно поради географските особености на Тибет. Поради тези причини над Тибет не летят самолети и просто няма как да направите снимка или селфи, прелитайки над Еверест.

UniMedia

Close