Университетът

Състезание “Млад фермер” в Шумен

Регионалният кръг на националното състезание “Млад фермер” се проведе от 25 до 27 април в ПГССТХТ – Шумен. Тази година страната е разделена на 4 области, което определи в кръга в Шумен да участват 10 професионални гимназии от Северозападна България и отборът домакин – ПГССТХТ–Шумен.

„Това състезание е традиционно и се провежда вече повече от 10 години“, уточни за UniMedia директорът на ПГССТХТ – Шумен Живко Желязков. „Състои се от три модула, разделени  на теория и практика. Първият модул е „Растениевъдство“. Теорията е разпознаване на зърнено-житни култури, а практиката е „Присаждане на лози на маса с ножица омега“. Вторият модул е „Животновъдство“. Теоретичната част е разпознаване на фуражи – на учениците са предоставени 30 пакета и те трябва да разпознаят в кой плик какъв фураж се намира. Практическата част на модула е „Хигиена на млекодобива“. Участниците бяха заведени до една елитна кравеферма в района, където се проведе тази практическа задача – да покажат как се подготвя и се издоява млякото и се придвижва по определен млекопровод. Третият модул е „Механизация на селското стопанство“. Теоретичната част включва решаването на електронен тест, а практичната част е майсторско управление на трактор, което беше проведено на нашия учебен полигон“.

Журито, което оценява участниците в „Млад фермер“ се състои от независими експерти – д-р Димитър Димитров от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, от Земеделския институт, от Община Шумен, от Аграрния университет – Пловдив, представители на Контролно-техническа инспекция (КТИ) – Шумен.

В трите модула са излъчени индивидуални победители, а общото класиране нареди ПГССТХТ – Шумен на първо място, на второ място – Професионална гимназия по селско стопанство и транспорт „Никола Йонков Вапцаров“ – Левски, а на трето Професионална гимназия по селско стопанство „Дунавска земя“ – село Ковачица, Монтана. Шуменският университет връчи награди на първите три отбора, класирали се за националния кръг.

„Тази година националният кръг ще се проведе в Професионалната гимназия по земеделие „Христо Ботев“ в Ямбол от 12 до 14 май. Участниците в него ще се състезават в същите модули“, каза още Желязков.

Организатор на „Млад фермер“ е Министерство на образованието и науката /МОН/ Дирекция “Професионално образование и обучение”. Партньор на състезанието е Аграрен Университет – Пловдив. На състезанието в Шумен присъстваха представител на МОН ст. експерт – г-жа Маргарита Гатева, представител на АУ – Проф. Нуреттин Тахсин.

UniMedia

Покажи още
Close