Светът

Су Чан: Началото на учебния процес в Хубей се отлага

Въпреки мерките, жертвите на китайския коронавирус се увеличават – броят им е достигнал 80 според китайски медии. В провинция Хубей, която е епицентърът на заразата, са регистрирани над 370 нови случая. Преподавателка по китайски език в Шуменския университет Су Чан е родом от най-засегнатата провинция, ето какво разказа тя:

Семейството и приятелите ми са добре. Освен от тях и аз се осведомявам от медиите. Знам, че положението е най-зле в град Ухан, столицата на провинция Хубей. И моето семейство живее в тази провинция, но в град Джингмен.

Имам много приятели в Ухан, те ми казват, че животът си върви нормално – храна по магазините има, а ресторантите работят. Паника няма, а хората са задължени да носят маски. Но болниците и лекарите са страшно заети в момента.

Така или иначе близките ми и приятелите ми си стоят у дома, понеже сега в Китай са празнични дни след Китайската нова година, която посрещнахме на 25 януари. На втори февруари обаче всички се връщат на работа.

Но отварянето на всички детски градини, училища и университети след празниците се отлага. Не се знае докога, очаква се повече информация от Министерството на образованието. Но от мои близки знам, че учениците много се радват на това отлагане. По мое мнение на 8-ми февруари учебният процес ще започне, защото тогава е Lantern festival, който ознаменува края на тържествата по повод Китайската нова година и хората се връщат към ежедневието си.

UniMedia

Покажи още
Close