Университетът

Студенти участваха в международен икономически форум

Първата работна среща на Турско-българския форум на търговско-промишлените палати се проведе преди броени дни. Във форума участие взеха и студенти от Шуменския университет.

„Миналата година Българо-турската търговско-индустриална камара (БТТИК) подписа споразумение за сътрудничество с Асоциацията на палатите и стоковите борси в Турция (TOBB). В рамките на това споразумение се създаде и Турско-българският форум на търговско-промишлените палати. Този форум има двама съпредседатели – единият е Фикрет Индже, който е председател на нашата камара и от турска страна е Дженгиз Гюнай, председател на Търговско промишлената палата в град Текирдаг (бел.ред. – Родосто)”, каза за UniMedia д-р Менент Шукриева, преподавател в Шуменския университет.

Учебното заведение е първият университет – член на Камарата, а нейният председател Фикрет Индже е доктор хонорис кауза на ШУ.

„Този форум бе първата обща работна среща между представители от България и Турция. Имаше представители на турския бизнес и дипломати от двете страни”, уточни още д-р Шукриева. По думите й плановете са били да се проведат два големи присъствени форума – в Истанбул и един в България. Заради пандемията обаче не са правени никакви мероприятия и срещи до сега.

„Във форума участие взеха студенти от втори курс в специалност Турска филология с бизнес комуникация. Реално студентите имаха възможност за първи път да се включат в такъв род мероприятия. Искам да акцентирам, че точно специалността им прави значимо и ефикасно тяхното участие. Беше им полезно от гледна точка на протокол, протоколни изказвания, сами да видят какво представляват B2B срещите. Факт е и, че от лексикална гледна точка придобиха нов запас от думи от икономически и търговски термини и на двата езика. Имаше и още един плюс – да видят как се провежда симултанен превод. Един от присъстващите студенти дори изяви желание да превежда на следващи подобни мероприятия, което приятно ме изненада”, коментира д-р Шукриева.

„Предстоят още такива срещи. Сега екипите на двете неправителствени организации подготвят конкретни предложения за мероприятия, които да се организират през настоящата година, като се надяваме през есента вече да можем да ги направим присъствено, но ще лавираме според ситуацията. Идеята ни е отново да включим студенти”, каза още д-р Менент Шукриева.

UniMedia

Покажи още
Close