Университетът

Студенти с участие в международни форуми по русистика

Шуменски студенти, участвали в международни инициативи в рамките на  следването си и обучението им по руски език, представиха днес на Студентски инфофорум 2019 отчет на дейността им пред свои състуденти от I и II курс.

Петима студенти от Шуменския университет са взели участие в Европейски студентски фестивал-Китен “Друзья, прекрасен наш союз!”, който се провежда за пета поредна година. Форумът се е състоял между 9-ти и 14-ти септември, в него участие са взели 260 участници от над 40 университети от целия свят, включително от Азия и Латинска Америка. Този форум няма конкурсен характер, а студентите са били разпределени в мастер класове, в които са се занимавали с кино, танци, поезия. Класовете са водени от руски преподаватели.

В края на фестивала участниците са представили своята държава, град и университет,национални обичаи, както и творчеството си по време на самия форум.

През месец август се е провела и ХI международна квалификационна школа във Варна “Современные педагогические технологии в обучении русскому языку как иностранному”, в която също участие са взели наши студенти. Имало е и представители на университети от Сърбия, Полша и Италия. Обучението се е провело чрез различни игри, танци, информационни технологии.

В края на срещата участници в Курс по руски език в Москва разказаха на своите състуденти за практическото си обучение в руската столица. Те ги окуражиха да се интересуват и да участват в подобни инициативи, които биха им помогнали не само да научат руски език, а и да се сприятелят с младежи от цял свят.

Автор: Станислава Стоянова, IV курс, Връзки с обществеността

Покажи още
Close