Университетът

Студенти и преподаватели на ШУ с изложба в Румъния

Катедрата „Визуални изкуства, теория и методика” към Шуменски университет „Епископ Константин Преславски” започна новия творчески сезон с изложба в Румъния.

Експозицията „ Преподаватели и студенти” беше открита на 5 октомври в Музея на историята и археологията в град Констанца. Шуменци участват специално по покана на доц. д-р Флориан Сирбу, преподавател в Ovidius University of Constanța и председател на Сдружението на румънските художници в Констанца, съобщи за UniMedia проф. Валери Чакалов, ръководител на катедрата.

.

Общо 54 творби на студенти, докторанти и преподаватели от Катедрата по Визуални изкуства теория и методика на Шуменския университет са изложени в галерията в румънския град. Сътрудничеството между университетите в Шумен и Констанца е традиционно, но това е първият път, когато шуменци участват в изложба в Музея на историята и археологията.

Националният исторически и археологически музей в Констанца е един от най-богатите музеи в Румъния и втората по големина институция по размер след Националния исторически музей на Румъния. Основният камък на музея е положен през 1879 г. от Ремо Опреану, първият префект на румънската администрация в Добруджа, в опит да се противопостави на контрабандата на древни артефакти, открити в археологическите обекти на Констанца. Внушителната сграда на музея е построена в румънски архитектурен стил в началото на 20-ти век и е била седалище на кметството до 1921 година.

На откриването на изложбата са присъствали и преподаватели в Academia Română в Букурещ, много граждани на Констанца.

UniMedia

Снимки: Facebook

Покажи още
Close