Университетът

Студенти българисти посетиха Шуменския университет

Студенти от Букурещкия и Белградския университет, които изучават български език, посетиха Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, за да вземат участие в екскурзията с учебна цел „Старите български столици“. Тя е инициирана от преподавателски екип на Катедра „Български език“  и осъществена по Национална научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“, чийто регионален координатор е проф. д-р Велка Попова.

Чуждестранните студенти, ръководени от гл. ас. д-р Жанета Андреева и екип от Катедрата – доц. д-р Иво Братанов, гл. ас. д-р Стефка Александрова, докт. Таня Тодорова, посетиха НИАР „Плиска“, АР „Мадара“ и НИАР „Велики Преслав“. “По време на тридневното пребиваване в Шумен студентите българисти се запознаха с културните достояния от периода на формирането на българската книжовност до нейния разцвет по времето на Златния век”, заяви за UniMedia д-р Жанета Андреева. И допълни: “Посещението на старините в Плиска и Велики Преслав предизвика у тях възхищение, студентите бяха впечатлени от българската средновековна култура.”

В заключителната част от програмата на чуждестранните филолози бяха показани ценни старопечатни издания от фонда на Университетската библиотека. Д-р Йорданка Москова представи редки издания на първите български граматики, първия български учебник със светско съдържание – „Рибния буквар“, първото цялостно издание на „Под игото“, което впечатли студентите с оригиналните си илюстрации и други старопечатни издания. Гостите шеговито отбелязаха, че много от заглавията свързват и с изпитните си конспекти от българистичните дисциплини. Визитата завърши с приятелски разговори и снимки на паметните места в двора на Ректората.

UniMedia

Close