Светът

Стратегически възможности пред Китай за изграждането на световен научно-технологичен център

Новата научно-технологична революция, възстановяването на глобалната икономика, активизирането на иновациите в световен мащаб и превръщането на Китай във втората в света икономика в резултат на политиката за реформа и отваряне – всичко това предоставя условия за изграждането на световен център за научно-технологични иновации в Китай, каза директорът на Института за стратегически и научно-технологични консултации към Китайската академия на науките Пан Дзяофън, предава bulgarian.cri.cn.

В бъдеще Китай трябва да изпълни редица задачи като подготовката на специалисти, реформи в сферата на образованието и иновациите, като „усъвършенства системата и създаде по-благоприятни условия за иновациите”, „изгради световен образователен център” и „преодолее трудностите във водещите изследвания и революционните технологии”, каза той.

Предстоящата научно-технологична революция, представлявана от новите информационни технологии, изкуствения интелект, новите енергийни технологии, материали и биологични технологии ще навлезе в ключов етап и ще предизвика нов кръг индустриална революция. Бързият прогрес на науката и индустрията и драстичните промени в обществото също създават сериозни предизвикателства. В бъдеще трябва да изследваме задълбочено тези въпроси и да дадем отговори, добави още Пан Дзяофън.

Покажи още
Close