Университетът

Сребро и бронз за Димана

Сребро на троен скок, бронзов медал на скок височина и четвърто място с личен резултат на скок дължина. Това е равносметката за Димана Захариева от Държавния шампионат за мъже и жени по лека атлетика, който се проведе във Велико Търново. Димана е четвърти курс в специалност Педагогика на обучението по физическо възпитание в Шуменския университет. Само преди седмица тя грабна златото на дисциплина дълъг скок на Националната универсиада 2021. За шампионата във Велико Търново се събраха над 2 000 атлети от цялата страна.

„Първият ден на шампионата скачах скок дължина и участвах в щафета 4 по 100 метра. На скок дължина се класирах на 4 място с личен резултат 5,68 м, а на щафетата се класирахме на десето място”, разказва Димана.

На другия ден тя трябва да участва в състезанията висок и в троен скок. “Просто трябваше да направя един опит и да отида да си почина преди тройния скок”. Тя обаче скача 1,5 м, а увеличената височина е 1,45 м. „Прибрах си багажа и отидох в залата за загряване да си почивам за тройния скок, който беше след един час”. Тогава обаче телефонът й започва да звъни. „Когато вдигнах чух: Търсят те за награждаване”. Така само след един опит Димана грабва бронза при жените.

Среброто й при тройния скок не идва безпроблемно. Там се състезават шест момичета. „Но опитите ги пуснаха много бързо, един след друг, без никаква почивка. В този момент дойдоха и мъжете за висок скок, което ме изнерви допълнително”. Въпреки ситуацията обаче Димана става вицешампионка на България по троен скок. Тя успява да скочи 12,69.

Това, което предстои пред Димана сега, е Балканиада в Сърбия в края на месеца. “Там обаче ще участвам в многобоя, малко да си почина от тройния скок. Точно след държавния ми изпит също имам състезание, което ще е последно за сезона – Държавен шампионат за девойки под 18 години. Там ще скачам извън класирането троен скок и най-вероятно с това приключваме и сезона”, каза още Димана.

UniMedia

 

Покажи още
Close