Университетът

Сета Аведисова: Вярвам в каузата на „Заедно в час“

„Вярвам в каузата на „Заедно в час“ и за това кандидатствах. Вярвам, че всяко дете заслужава да получи достойно образование. Аз съм родом от Варна, но дойдох в Шуменския университет, за да завърша висшето си образование и да сбъдна мечтата си да стана учител.”

С тези думи Сета Аведисова се обърна към студентите, дошли на презентацията на проекта „Заедно в час” в Шуменския университет.

Сета е една от стотината кандидати, преминали успешно през тристепенния процес на подбор измежду над 2000 кандидати. Сега се подготвя за лятната академия на „Заедно в час”, която ще се проведе в Луковит и София. А в продължение на две години тя и останалите участници ще се обучават по специално разработена система, докато работят като учители в български училища с резултати под средните за страната.

Сета завършва бакалавърската си степен в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” в специалност „Начална педагогика с чужд език” през 2018 година.

Тя е успяла да пребори рекорден брой кандидат-учители по програма „Заедно в час“. В десетгодишната история на програмата  не е имало толкова желаещи да работят за подобряване на образованието в България. „Хората, кандидатстващи за участие в нашата програма, искат да работят именно там, където има най-голяма нужда от и където ще бъдат най-полезни на своите ученици“, уточниха организаторите.

Подборът на кандидатите протича в три кръга

Първо се разглежда подадената кандидатура на сайта на „Заедно в час”, след което се прави кратко дистанционно интервю онлайн или по телефона, а финалният етап (вече на живо) се нарича „център за оценяване“, където се поставят различни практически задачи, за да се тестват уменията на кандидатите. Няма възрастова граница за кандидатите. В програмата участват от 20-годишни до над 50-годишни учители.

От следващата учебна година програмата разширява обхвата си в страната и учителите ще могат да преподават в училища в 20 области – Шумен, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, София-град, София-област, Стара Загора и Търговище.

Кандидатстването по програмата продължава до 15 април.

Снимки: Афизе Шюкриева, IV курс Връзки с обществеността

UniMedia

Покажи още
Close