Университетът

Сертификати за владеене на китайски и възли за щастие

„Чувствам се много положително заредена и съм много удовлетворена”, това заяви след приключването на курса по китайски език и култура Сияна Симеонова. Тя бе преподавател в седмия поред курс, който се проведе в Шуменския университет, благодарение на съдействието на Институт “Конфуций” – Велико Търново.

От средата на октомври до края на юни около 40 човека от Шумен, Варна и София учиха далекоизточния език.

„Най-положителното за мен беше, че имаше хора от всякакви възрасти – ученици от 8 и 9 клас, имаше и хора на по 50 години, които са със съвсем различен бекграунд. Това, което ги обединяваше, въпреки че са толкова различни, е интересът им към Китай, към езика, към културата. И за мен най-учудващото беше, че много бързо се сплотиха и учебният процес вървеше много бързо”, каза Сияна.

Курсът обаче не изгражда само приятелства, а се увенчава и с академичен успех – Полина Трифонова взема изпита на Институт Конфуциий за владеене на първо ниво, а Марияна Петрова взема за второ ниво. Сертификатите са признати в цял свят.

“Езиковата рамка за владеене на китайски език, която отговаря на Европейската езикова рамка, бе в сила до началото на юли тази година. Първо ниво на владеене на китайски съответстваше на А1, а шесто на С2, най-грубо казано. Но китайците решиха (и аз съм много съгласна с тях) от юли 2021 нивата за изучаване вече да са девет. Китайският е по-обхватен език, най-малкото има йероглифи, неговото изучаване чисто физически отнема по-дълго време от едни европейски език”, уточнява Сияна.

“Благодарим ти, учителко Сияна”, написано от курсистите

Курсистките на Сияна Марияна и Полина обаче се явяват по старата система. „Най-общо казано – А1 са бегли познания на езика, познаване на 150 йероглифа, което за човек, който е започнал да учи преди 6 – 7 месеца е доста голямо постижение, защото самата бариера, че всеки йероглиф е дума, изисква време за преодоляването й. Втората бариера са тоновете – че една сричка, произнесена с 4 различни интонации, означава 4 различни неща. При второто ниво йероглифите са триста, граматиката включва различни конструкции за изразяване на причинно-следствени връзки, започват да се различават разговорен и книжовен китайски език и каква е уникално тънката разлика между тях”.

Изпитите и цялото обучение са проведени онлайн. И тук идва парадоксът според Сияна: „В началото бях скептично настроена, защото има специфики – технически проблеми, по-трудно е и да задържиш вниманието на хората, когато си онлайн. Но съм приятно изненадана, че не само се получи много добре, а и даде възможност на хора от други градове да вземат участие”.

В края на курса участниците вече се събират на живо, за да отпразнуват успешното завършване. Те получават от Сияна подаръци, сред които е и китайски възел. „Китайците си подаряват такива възли по всякакви поводи – сватба, раждане, завършване на образование. Подобно на нашата българска народна шевица, той символизира всичко добро – здраве, щастие – което възелът ще държи в себе си и ще носи късмет на притежателя си”, каза още Сияна.

Някои от участниците, най-вече тези от Варна и София, се надяват догодина курсът да е отново онлайн, за да могат да се включат.

UniMedia

Покажи още
Close