Университетът

Светлин Трендафилов: Добрият артист е винаги адекватен на ситуацията

Светлин Трендафилов е млад артист. Възпитаник е на Шуменския университет в специалност Педагогика на обучението по визуални изкуства. Той работи не само в областта на живописта, фотографията и карикатурата, а пише поезия и проза. Най-новата му книга “ДиаЛози до Изгрев” събира в себе си интервюта на световно известни личности от различни сфери на изкуството:

UniMedia: Началото на 2021 година се оказа много успешно за Вас. Кои са най-новите Ви победи?

Светлин Трендафилов: Годината започна ударно с няколко добри новини. Отличен съм с първо място в Първи национален поетичен конкурс „Новите будители”, организиран от Община Каварна. Мои произведения са избрани от платформата „Вашата приказка” на издателство „Приказно училище” за публикуване в сборник за съвременни български приказки, който е участник в конкурс към Министерството на Културата. В същата платформа получих Специална награда непосредствено преди Коледно-новогодишните празници.

Освен това имам и номинация за наградата „Избор на публиката” в Международен художествен конкурс за карикатури на тема екология и глобално затопляне „1.5°C” на „Руско Еколожко Движение”, а произведенията ми са публикувани във вестник „Екосфера” – Русия.

UniMedia: Вие сте творец с разностранни интереси. Една от най-интересните награди, които имате е например първо място за най-добър акварел в категория „Натюрморт” от „Първия Международен онлайн конкурс за млади художници” на IWS и Nawab Art Gallery (Лахор, Пакистан) 2020. С кои творби най-много се гордеете?

Светлин Трендафилов: Да, това отличие ми е особено любимо, защото е първата ми международна победа. Специфичното на този конкурс бе онлайн журирането. Станах носител на Златен статив, който все още очаквам. Друга по-актуална е Специалната награда от международен художествен конкурс „Велес 2020” в Скопие, Македония, където бях отличен измежду 176 автора от цял свят. Тя е за сатиричен комикс.

Особена чест е, когато съм единственият роден автор. Това е отговорност да представя страната си на ниво. Всяка награда има особено значение за мен и се радвам на признанието от страна на компетентните във всяка сфера. Наградите са доказателство, че се движа във вярната посока, но за мен те не са крайна цел, а част от творческия път, който изминавам като артист, защото вярвам, че всяко стъпало е част от „Процеса” (на усъвършенстване).

Изминалата година бе особено успешна за мен, защото участвах в 13 международни инициативи и сам инициирах собствена. С голямо нетърпение очаквам Международните фестивали на акварела във Фабриано и Урбино, Италия, които бяха пренасрочени за тази година. Те са по повод 500 години от кончината на ренесансовия гений Рафаело Санцио от Флорентинската школа, а изложбата ще се проведе в двореца в Урбино, където са експонирани собствените му оригинални произведения, тези на баща му, а както и на Пиеро дела Франческа. На този фестивал бях избран в категорията за най-млад представител на своята държава. Темата бе съвременен прочит на произведение на Рафаело, което ми даде свободата да развихря въображението си…

UniMedia: Бил сте участник в Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“, организиран от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Как той повлия на развитието Ви? 

Светлин Трендафилов: Това, което остави приятно остатъчно чувство у мен, бе фактът, че съм сред колеги автори. Рядко ми се случва.  Дори когато насядахме в кръг и мероприятието започна, се почувствах като рицар на кръглата маса, заобиколен от толкова съмишленици. Беше хубаво. Запознах се с много приятни хора и дори поканих колежка поетеса за гост-изпълнител, която ми стана дуетна половинка на турнето с премиери на последната ми стихосбирка пред моята публика.

Харесвам град Шумен, носи ми хубави спомени. Малко хора знаят, че дори бях шампион на Шумен, когато още спортувах активно. През 2017 г. пък поставих първата си солова арт инсталация с качества на скулптура на Колективната изложба на преподаватели и студенти към университета.

В Шуменския университет най-ценното за мен бе средата и възможността да контактувам с хора, близки до моята природа. Това е особено обогатяващо и е нещо, на което много държа. Казват, че човек се познава по приятелите. Щастлив съм да споделя, че намерих много нови приятели – както в лицето на колегите, така и на чудесните ми преподаватели. Те ме подкрепяха и поощряваха да се развивам, а заедно участвахме в редица изложби. Проф. Валери Чакалов дори участва в последния ми проект, като се присъедини към звездната плеяда от знаменитости, с които работих по създаването на най-новата ми книга.

                                                       

UniMedia: Всъщност имате издадени 5 книги – „Мълчаливи крясъци” (2010), „В търсене на светлина” (2012), „Между вчера и днес” (2017), „Ти ли си Тя?” (2018), „Диалози до изгрев” (2020).

Светлин Трендафилов: Никога не съм смятал, че ще се занимавам с литература. Нещо повече – когато преди 10 години, издателката ми, Милка Юдова, ми каза, че заедно ще издадем поне няколко книги, на мен ми се стори фантастично. Това се повтори и при следващите ми две книги, докато накрая наградите зачестиха и приех фактите. Отне ми години да осъзная сам за себе си това, което Милка прозря у мен още тогава.

Поезията и прозата за мен са живо(то)пис. Както чрез картините си, искам да потапям читателите в живописна и неподправена атмосфера и чрез стиховете си. В капризното си творчество не се водя от прийоми или формули, а напротив – осланям се на интуицията си, за да ѝ угодя, така че да ми харесва. А когато на мен ми харесва, на публиката също ѝ харесва.

С течение на времето уменията нарастват и е нормално да съм най-доволен от най-новите си неща. Но не се отричам от нищо, писано отпреди, защото във всеки миг съм бил искрен с почитателите си. Дори напротив – имам си любими стари произведения. Все пак, когато нещо е направено качествено, не би трябвало да има срок на годност…

Бих поставил акцент върху последните си книги. „Ти ли си Тя?” е почти 300 страници изцяло лирика. Тя е двуезично издание, на български и английски език и се отличава с това, че съм творил във всички стилистични жанрове, за които съм се сетил. Тя е и първият ми подстъп към навлизането в Модернизма и заигравката с трактовката създава дори визуален момент при изграждането на строфите, което е алтернативно и необичайно.

„ДиаЛози до Изгрев” е научно-документален анти-ковид проект с т.н. „all star project” (супергрупа) от 23 звезди от 7 държави. Те са знаменитости от сферата на културата, науката и изкуството, с които споделяме разсъждения върху фундаментални въпроси от артистичния свят. Това е най-мащабната ми инициатива досега и съм поласкан от подкрепата, която получих от страна на звездите. С някои сме колеги и делим една сцена, с други пък тепърва кръстосахме своите пътища. За мен е признание, че съм успял да ги привлека, защото това са артисти на световно ниво… явно съм автор, който са си направили труда да опознаят. Удовлетворен съм, че са предпочели да допринесат за довеждането на едно добро намерение до хубав край.

UniMedia: Как се вдъхновихте за „Диалози до изгрев“?

Светлин Трендафилов: Книгата написах на един дъх в мрачните обстоятелства на карантинния период. Това бе момент на равносметка и търсене на упование в съзидателната сила на изкуството, което придава смисъл и посока на нашето битие. В този труден миг исках да съм полезен за обществото и себе си, а за добро или зло, това, в което съм най-добър е именно изкуството. А и добрият артист е винаги адекватен на ситуацията и надскача ниво. Така моите колеги и аз успяхме да се обединим и да създадем книгата, а аз, като автор и художествен ръководител, влязох в образа на посредник между широката публика и хора, достойни за пример.

Аз съм основният книгоразпространител и всеки желаещ може да направи поръчка чрез фен страниците в социалните мрежи, на новия ми сайт svetlintrendafilovart.simplesite.com.

Искам да благодаря на всички приятели, почитатели и съмишленици за подкрепата и писмата, които получавам. Грижете се за себе си и бъдете здрави! Надявам се да се видим в по-светли обстоятелства и с нетърпение очаквам нови творчески срещи… Ще бъдем заедно, нали?

UniMedia

Покажи още
Close