България

Сара-Нора Кръстева: Музиката на Панчо Владигеров е поезия в ноти

Който се е докоснал до музиката на Панчо Владигеров е разбрал, че тя е истинска поезия в ноти, заяви в интервю за БТА Сара-Нора Кръстева, художествен ръководител на балета на Националната опера и балет. Тя припомни, че Софийската опера и балет ще отбележи 120-годишнината от рождението на класика на българската музикална култура Панчо Владигеров с премиерата на балета “Легенда за езерото” на 15 март. Следващите премиерни спектакли са на 16 и 17 март. Честването на големия композитор е под патронажа на президента на републиката Румен Радев.
Балетът “Легенда за езерото” е още едно стойностно заглавие в богатия репертоар на трупата ни, появата на това прекрасно произведение на сцената на Софийската опера и балет е забележителна проява и ще остави траен отпечатък у зрителя с редица компоненти – постановка на танца, изпълнение на балета, сценография, изключителни костюми, режисура, атмосфера и, разбира се, великолепна музика, каза Сара-Нора Кръстева.
Спектакълът е със съвсем нов прочит от всякакво естество, отбеляза тя.

Сара-Нора Кръстева постъпва в балетната трупа на Националната опера и балет, преминавайки през всички категории от ансамбъл до солистка. От 2003 г. е прима, а от 2009 г. е най-младият директор на Националния балет.

 

Покажи още
Close