Университетът

РИОСВ-Шумен награди младежи, носители на промяна за една по-зелена планета

Кой е най-важният въпрос пред цялото човечество? Пред всички общества днес?

С този въпрос се обърна проф. Христомир Христов, преподавател в Шуменския университет, към участниците в конкурса за научно есе на тема „Да живеем екологично“ на РИОСВ – Шумен на церемонията при връчването на наградите. Инициативата се реализира в рамките на кампанията на Министерството на околната среда и водите „Младежи за околна среда“ и със съдействието на Шуменския университет, чиито преподаватели проф. Христов и доц. д-р Алeксандър Дойчинов бяха в журито.  

А че най-важният въпрос пред човечеството е нарушеното природно равновесие, знаеха и за него се вълнуват всички участници в конкурса –  25 младежи от Шумен, Нови пазар, Търговище и Попово.

Става въпрос за ученици от 10-и и 11-и клас от ППМГ „Нанчо Попович“ – град Шумен, СУ „Йоан Екзарх Български“ – град Шумен, СУ „Сава Доброплодни“ – град Шумен, ПГСАГ – град Шумен, СУ „Васил Левски“ – град Нови пазар, I СУ „Свети Седмочисленици“ – град Търговище, и ПГСС „Никола Пушкаров“ – град Попово. 

“Аз съм много благодарен на младите хора, на такива като вас, че вземат този проблем присърце”, каза проф. Христов. И продължи: “Имайте предвид, че моето поколение сме виновни пред вас и то много сериозно, че ние с нашата недалновидност така замърсихме атмосферата, че забравихме, че цялото това замърсяване ще слезе на земята и ще предизвика това, което предизвиква в момента. И последствията могат да бъдат много зловещи. Затова искам да ви благодаря, мили деца, да благодаря на вашите преподаватели, които направиха така, че вие да пристъпите към един огромен проблем, който съществува навсякъде и особено остро в България. Защо точно тук? Преди време работех по един научен проект и по този проект се оказа, че ние замърсяваме атмосферата със серни оксиди или окиси колкото (внимавайте много!) Франция и Италия взети заедно. Ние сме вече по-малко от седем милиона, а там са около 140 и замърсяваме повече. И това трябва да спре. Вследствие на това атмосферно замърсяване хиляди (много повече отколкото по пътищата) загиват – по 12000 души на зимен сезон. В София хората пушат по 4-5 кутии цигари на ден, без да са пушачи. Разбирате ли какво означава това? Не мислете, че в Шумен е по-малко замърсяването.Или в Нови пазар. Затова се радвам, че влизате в този проблем, че вече мислите върху него. Надявам се повечето от вас да ги видя на студентската скамейка и там да ме гледате с този буден поглед, да сте все така амбицирани, за да постигнем нещо всички заедно”. 

Всички участници получиха грамоти, а за учебните заведения, класирали свои ученици на първите 6 места, са изработени и ще бъдат монтирани декоративни съдове за събиране на пластмасови капачки. Класиралите се на трите първи места, Гергана Анева от ППМГ „Нанчо Попович“ в Шумен, с есе на тема: Ефективно управление на отпадъците в посока „нулеви отпадъци”, Мелда Юмерова от I СУ „Свети Седмочисленици“ гр. Търговище, с есе на тема: „Въвеждане на принципите на кръговата икономика“ и Йоана Георгиева от СУ “Йоан Екзарх Български” гр. Шумен, с есе на тема: „Намаляване на въглеродния отпечатък и постигане на енергийна независимост на страната”, получиха ваучери на известна българска книжарница и подаръци от Шуменския университет.

 

“Всяко едно есе, което сме получили, е израз на подкрепа за това, което правим за околната среда и за нашите усилия, които полагаме. Виждаме, че бъдещите поколения мислят по същия начин като нас и това ни дава нови сили да продължим да го правим”. С тези думи се обърна към участниците Нурай Герджикова, директор на Дирекция “Административни, финансови и правни дейности”.  

Научните есета, класирали се на първите шест места, ще бъдат публикувани в следващите дни на Unimedia.shu.bg.

UniMedia

Покажи още
Close