Шумен

Регионалната библиотека чества вековен юбилей

Своя 100-годишен юбилей отбелязва с редица събития Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” в Шумен.

Началото на празничната програма e на 5 октомври, когато в 17:30 ч. при свободен вход ще бъде открита фотодокументалната изложба „Моите съвременници: Литературните приятелства на Стилиян Чилингиров”. Изследвайки част от документалното наследство, оставено от патрона на шуменската библиотека – писателя и общественик Стилиян Чилингиров, изложбата разказва за известни и по-слабо познати личности от литературния и културния живот на България през първата половина на XX в., личности, с които Чилингиров е поддържал приятелски, литературни или обществени връзки.

Акцентът в празничната програма е на 6 октомври, когато за своите гости библиотеката организира представяне на документалния филм „Пазител на духа и знанието: Шуменската библиотека „Стилиян Чилингиров” на 100 години” и дискусионна среща, посветена на четенето, с участието на проф. Диана Борисова от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, доц. д-р Юрий Проданов от ШУ „Епископ Константин Преславски”, доц. д-р Румен Бостанджиев от Центъра по хуманитарни науки на Бургаския свободен университет, Минчо Николов от Института за съвременна психология в Стара Загора, Светлозар Желев – директор на Националния център за книгата в НДК, Александър Кръстев – създател на сайта за книги и четене „Аз чета” и на дигитална агенция „BookMark”.

Събитието в празничната програма, организирано както за гостите на библиотеката, така и за шуменската общественост, е светлинно-музикалният спектакъл, обединяващ най-новото „Меджик лазер шоу” на „Дани лазер шоу” и маг Икар и ефектните музикални интерпретации на струнен квартет „Интро”. Зрелищният спектакъл с ефектно синхронизиране на звук и светлина ще започне в 19:30 ч. на 6 октомври пред централния вход на библиотеката. На 7 октомври библиотеката организира програма за своите гости.

Във връзка със събитията по честването на своя юбилей в дните от 6 до 7 октомври РБ „Стилиян Чилингиров” няма да работи с читатели.

Източник: Община Шумен

Покажи още
Close