Светът

Разследват Facebook по нови обвинения за злоупотреба с лични данни

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо нареди на две щатски агенции да започнат разследване срещу Facebook във връзка със съобщения в медиите, според които социалната мрежа има достъп до много повече лична информация, отколкото се предполагаше досега, съобщава Ройтерс.

Заповедта до Департамента на щата Ню Йорк и Департамента за финансови услуги дойде, след като в. Wall Street Journal съобщи, че направени тестове са установили как Facebook събира лични данни от различни приложение на мобилните телефони само секунди след тяхното отваряне.

Някои от тях предоставят на социалната мрежа чувствителна информация като теглото на потребителите, кръвното им налягане или менструалния им цикъл. Според изданието достъпът до данни в някои случаи може да става дори когато потребителят не е вписан във Facebook или дори няма профил в социалната мрежа.

Известно е, че много мобилни приложения изпращат информация към Facebook за това кога техните потребители ги отварят и понякога за това каква дейност извършват в тях.  Проучването на Wall Street Journal разкрива, че най-малко 11 популярни приложения, изтегляни десетки милиони пъти, споделят и по-чувствителна информация за своите потребители.

Сред тестваните от вестника приложения са Instant Heart Rate: HR Monitor – най-популярното приложение за следене на сърдечния ритъм в магазина на Apple, приложението за женско здраве Flo Period & Ovulation Tracker, приложението за недвижими имоти Realtor.com и други.

В изявление Куомо определи действията на компанията като „възмутителна злоупотреба“ и призова федералните регулатори също да направят проверка.

От своя страна Facebook съобщи, че ще съдейства на представителите на щата Ню Йорк в тяхното разследване, но подчерта, че разследването на Wall Street Journal е фокусирано върху това как други приложения използват личните данни на своите потребители, за да генерират реклами.

„Искаме другите разработчици на приложения да бъдат честни със своите потребители за информацията, която споделят с нас, като ние забраняваме на разработчици на приложения да ни изпращят чувствителни данни. Ние също така предприемаме стъпки за откриването и премахването на лични данни, които не би трябвало да бъдат споделяни с нас“, посочиха още от компанията.

В края на януари Куомо и прокурорът на щата Ню Йорк Летиша Джеймс обявиха, че започват разследване на друг технологичен гигант – Apple, заради това, че компанията не е предупредила за бъг в приложението FaceTime, който позволява на потребителите да подслушват други потребители още преди да са вдигнали телефона при позвъняване в програмата.

Това е пореден удар срещу Facebook. Компанията е изправена пред поредица от дела и регулаторни разследвания във връзка с практики за обработка на лични данни. В това число влиза и разследването на американската Федерална търговска комисия за неправомерното споделяне на информация за 87 млн. потребители от страна на социалната мрежа с британската консултантска фирма Cambridge Analytica.

Покажи още
Close