Университетът

Пътешествие, изпълнено с езикови и културни открития

Впечатляващи резултати показаха участниците в тазгодишния курс по китайски език и култура, който се проведе в Шуменския университет. Със съдействието на Институт Конфуций – Велико Търново всяка учебна година шуменци имат възможността да учат китайски език. А затова че курсът е успешен, говори изключителното представяне на участниците в теста HSK (Hanyu Shuiping Kaoshi) – стандартизирания тест за владеене на китайски.

В рамките на тази учебна година под ръководството на доброволката от Институт Конфуций Джан Тин участниците в курса се заеха с нелесната задача както да овладеят китайския език, така и да се впуснат в огромното културно наследство на Китай. Учебната програма балансира езиковото обучение с културния разказ за страната, което позволява на курсистите да развият не само езикови умения, но и задълбочено разбиране на китайските традиции, история и общество. Класовете са структурирани така, че да отговарят на различни нива на владеене на езика – от начинаещи до напреднали. Студентите участваха в различни дейности, включително интерактивни езикови упражнения, семинари по калиграфия и дискусии върху китайската литература и философия. Тези разнообразни преживявания насърчиха динамична среда за учене, което направи изучаването на китайски едновременно предизвикателство и дълбоко възнаграждаващо.

Като всяка година кулминацията на курса е полагането на теста HSK, който е международно признат за владеене на китайски език. Тестът оценява уменията за четене, писане, слушане и говорене в шест нива, започващи от начинаещи (HSK 1) до напреднали (HSK 6). Част от курсистите приеха предизвикателството и се явиха на различни нива на теста. Много от тях постигнаха високи резултати, а една участничка в курса получи максималния брой точки като резултат.

И както казва учителката им Джан Тин: „Това, което най-много обичам в Шуменския университет, са моите студенти, защото те ме карат да не се чувствам самотна в чуждата страна.“

UniMedia

Close