Университетът

Първа стихосбирка на Селин Самет

Здравей, аз съм Селин, на 18 съм, живея и уча в град Шумен, но тази книга не е за мен… Тя е за теб, да, точно за теб

Тя е за да се научиш да намираш себе си между редовете да отговаряш на въпросите, които никога не си задавал, да усещаш силата, която не си подозирал, че притежаваш…

Няма една тема, има много

Няма едно чувство, има много,

Няма само една мисъл, има много…

Това можем да прочетем, вземайки в ръце стихосбирката на младата поетеса Селин Самет „Еуфория“. Това е първата книга на Селин. Стиховете й бяха представени в неслучаен ден. На нейния 18-ти рожден ден и Деня на Европа в галерия „Университетска“ на Шуменския университет. Събитието е част от Епископ-Константинови дни 2022.

„Еуфория“ смело предизвиква клишето, че оцеляването на поезията напоследък все се поставя под въпрос. Младите поети продължават да опровергават това твърдение, като изненадват със свежи гласове. Още с първата си книга Селин заявява собствен облик, проявява характер, дълбочина и неповторима нежност, присъща само за 18-годишните, в писането.

Заглавието е „Еуфория“, а символиката му е видяно от доц. д-р Юрий Проданов, който представи книгата,  така: „Нека погледнем етимологията на думата „еуфория“ (εὐφορία) – морфемата εὐ, която означава хубав, благ, добър и φέρω (phérō) – нещо, което даваш. В този смисъл еуфория може да се преведе като „нещо, което даваш с добрина“. Може би дори без да го съзнава Селин прави точно това със своята стихосбирка“. И продължава: “Поезията на Селин е като вода. Това е силата й – тя прониква в нас и ни променя, както водата променя бреговете, както променя терените, по които тече”.

А самата Селин добавя: „Благодаря на всички, които са тук, на премиерата. Вие вдъхновихте някои от редовете в тази книга“.

Защо стиховете нямат заглавия, защо стихосбирката започва и завършва с червена страница, какво е да си само на 18, а в ръцете си да държиш първата си книга, която от вълнение освен с автограф, „подпечатваш“ и със собствените си сълзи… – отговорите на тази въпроси очаквайте скоро от интервю със Селин.

UniMedia

Покажи още
Close