Университетът

Пълното слънчево затъмнение беше наблюдавано от докторант по Астрофизика на ШУ

Както всички знаем снощи от някои части на земното кълбо можеше да се наблюдава пълно слънчево затъмнение. “Като част от екип, наблюдаващ затъмнението, бе и докторантът по Астрофизика на Шуменския университет Емил Иванов. Въпреки не дотам добрата метеорологична обстановка, колегата успя да снима пълната фаза на затъмнението”, заяви за UniMedia проф. Драгомир Марчев, директор на Астрономическия център на Шуменския университет. Това са част от получените от Емил Иванов кадри:

Моментът на пълната фаза на затъмнението

“На този кадър ясно се вижда „Огърлицата (Броеницата) на Бейли“”, уточни проф. Марчев. И допълни, че Огърлицата на Бейли е явление, свързано със слънчевите затъмнения, при което се наблюдават частични проблясвания от затъмненото Слънце, близо до лимба на Луната, които се дължат на факта, че лунната повърхност не е гладка, а по нея се наблюдават планини, низини и пр.

Емил Иванов наблюдава затъмнението от позиция между градовете Медина и Кервил щата Тексас, САЩ. Позицията е представена на следната карата:

“След завръщането си колегата ще представи получените резултати на предстоящата конференция на Съюза на астрономите в България, на която домакин е Шуменският университет. Домакинството е по повод 25-години от създаването на Астрономическия център на университета. Този акт е признание за четвърт вековната работа на поколение астрономи в ШУ за популяризиране и развитие на астрономическата наука”, каза още проф. Драгомир Марчев.

UniMedia

Close