Шумен

#ПрочетиМи в Шумен

Инициативата за лична поезия – #ПрочетиМи ще се проведе на 25 юли от 19,30 часа в Младежката сфера в Шумен. Основната цел на инициативата е да осигури поле за изява на младите автори. Жури на литературното събитие  ще са Красимир Вардиев, доц. Юрий Проданов, Антоний Димов. Събитието се организира съвместно с Общински младежки съвет Шумен.

Ето, какво сподели организаторът на събитието Весела Славева пред UniMedia:

„Избрахме летните пътешествия на #ПрочетиМи да започнат от Шумен, защото Младежката сфера в града е една супер дестинация. Мисля, че едно такова място е иновативно за България, няма го другаде”.

Една среща на #ПрочетиМи протича по следния начин: всеки участник получава номер и  излиза на сцената да чете своята поезия лично. Четат се до три стихотворения, всеки разказва историята около стиховете си, кога е започнал да пише, каква е мотивацията му. Журито си отбелязва тримата най-добри според специална точкова система, които по-късно ще влязат в стихосбирка. В четвъртък своя поезия ще споделят 15 участници.

Весела Славева

„Ние вече имаме една издадена стихосбирка с автори от четири събития, провели се до тук в София и Бургас. А хубавото е  на срещите е, че участниците се запознават помежду си, създават едни много хубави контакти, отварят се все повече да публикуват в социалните медии, да излизат на други събития. Имаме и една песен направена. На някои участници издатели са им предложили да публикуват стихосбирка, защото дори и да не ги каним издатели идват на #ПрочетиМи. В България няма литературни агенти, та ние се водим нещо подобно, само че е напълно доброволно”, подчерта Славеева.

По нейни думи събитието предлага един по-интимен контакт с публиката. „Това да дойде някой изведнъж и да каже на написалия стиховете: Хей, чудесни са ти нещата, любим си ми, как мога да те намеря, къде? Ето, това грабва хората и ги мотива, докато едно съобщение във Facebook ми е малко сухо. Друго си е да се предаде емоцията на живо, друго си е да чуеш аплодисментите. Има хора с книги, които никога не са излизали пред толкова голяма публика като например каквато събрахме в София – препълнихме Литературен клуб „Перото” в НДК”, категорична е Славеева.

След Шумен #ПрочетиМи ще потегли към Пловдив. Организаторите имат предложения и за Благоевград, както и за няколко училища в Сливен. „Това обаче ще се случи вече по време на новата учебна година”, каза още Славеева.

UniMedia

Снимки: Facebook

Покажи още
Close