България

Проф. Стефан Хърков: Патриарх Неофит пазеше живата традиция на източноцърковната музика

В интервю за в. “24 часа“ от 2015 г. патриарх Неофит споделя: “Най-много обичам светогорската източноцърковна музика, както и българската и руската класика. Но на първо място винаги е било и ще бъде богослужението. След него идват църковната музика и преводите от източна византийска нотация на петолинейната нотация на църковни песнопения.“

Какво още не знаем за патриарх Неофит и с какво ще го запомним? Коментар на проф. Стефан Хърков, дългогодишен преподавател в Шуменския университет и един от най-добрите изследователи в Европа на православната музика:

Малко хора си дават сметка, че всъщност патриарх Неофит е извървял целия път на академичен преподавател, започвайки от асистент в някогашната Духовна академия. Искам да обясня какво представляваше Духовната академия. Преди 1944 година към Софийския университет е създаден Богословски факултет, а след това Богословският факултет на практика е закрит и на негово място е създадена Духовната академия като самостоятелно висше училище. След 1989 Духовната академия бе върната в състава на Софийския университет отново като Богословски факултет.

Патриарх Неофит започва в тогавашната Духовна академия като преподавател и след това извървява цялата йерархия, за да й стане ректор, а след връщането й обратно в състава на Софийския университет, той стана всъщност и първият декан на факултета. Можем само да си представим какво му е коствало всичко това, защото това е една голяма трансформация – от самостоятелен ВУЗ да се премине към факултет. Всичко това се случва, ако не ме лъже паметта, през 1991 година. И това е една голяма негова заслуга.

Още тогава са го наричали Ангелогласният.

Проф. Стефан Хърков: Той беше преподавател по църковна музика, по източноцърковно пеене, както се нарича. И мога да кажа, че той беше един от големите специалисти в България в тази област. И нещо повече – той издаде компактдиск с негови изпълнения, а това е много ценно.

Наричаха го Ангелогласния, заради неговия хубав глас. Действително и на записа може да се чуе, че той притежаваше удивителен глас. И нека не забравяме, че Ангелогласният се нарича св. Йоан Кукузел, а патриарх Неофит заедно с брат си са сред основателите на този вокален ансамбъл с цел да се съхранява и популяризира творчеството на този голям български средновековен композитор.

Патриарх Неофит оставя след себе си безценно наследство.

Проф. Стефан Хърков: Това е един голям въпрос, на който мисля, че отговорът тепърва ще се търси, защото подобни големи личности оставят голямо наследство, а за да се осмисли е необходимо време и тепърва ще се оцени неговият принос. За мен лично особено ценното беше онази жива традиция, която са имали онези стари протопсалти, които са пеели в храмовете във времето преди 1989 година, която той пазеше. Подобна дейност е била по-трудна и по-сложна по това време. И в такъв период той се е явил продължител на делото на онези стари протопсалти, сред които специално трябва да откроя Петър Динев – едно голямо име в нашата църковна музика.

Как ще запомните патриарх Неофит?

Проф. Стефан Хърков: Аз се познавах с брат му доц. Димитър Димитров. Той бе дългогодишен диригент на хора на катедралния храм „Св. Александър Невски“. Така че моето познанство с патрирха започна именно чрез брат му. Аз имах часове в течение на години в Богословския факултет и там работех съвместно с доц. Димитров. И в тази връзка се запознах и с неговия брат, който по това време беше митрополит на Русе. Какво впечатление ми е направил? И двамата братя имаха излъчване на много благи хора, но Димитър имаше излъчване на светски човек и това някак си личеше. Докато неговият брат беше, така да се каже, един духовник в пълния смисъл на думата – човек, напълно отдаден на Бога. Аз лично така ще го запомня. Но пак искам да кажа – ще бъде необходимо време докато се оцени неговото дело.

UniMedia umc@shu.bg

Снимка: https://bg-patriarshia.bg/

Видео: YouTube – ThePalimsest

Close