Университетът

Проф. Евдокия Борисова с награда от Международния фестивал La piazzetta  il  Ventennale в Италия

Трето място в раздела за художествена фотография получи творбата “Doppia felicita” на професор Евдокия Борисова от Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” на престижния Международен фестивал за литература и визуални изкуства La piazzetta  il  Ventennale  или Площадът на ХХ век.  La piazzetta  il  Ventennale  се провежда вече повече от двадесет години в италианския град Салерно, областта Кампания. Тазгодишният финал на конкурсната програма бе в две части: литература – в разделите поезия и проза и визуални изкуства – в разделите живопис, приложни изкуства и фотография.

 

“Бях толкова изненадана и развълнувана, че на церемонията успях да промълвя само едно Грацие, сеньори и нищо повече”, сподели пред UniMedia проф. Борсова. Нейната фотография  “Doppia felicita” или “Двойно щастие” впечатли журито в състав проф. Силвана Валезе, художник – керамик, проф. Антонио Каронити, скулптор, проф. Джерардо Винциторе, художник и президента на Фестивала проф. Елена Острика.

Към тържествения плакет и специалната грамота на проф. Борисова бе приложена и рецензия, в която се подчертава, изключителна яснота на общочовешкото звучене на сюжета на творбата като квалифицирано послание на любов и радост, но и може би, преди всичко като призив на майката-природа и нейните вековечни дълбоки човешки ценности на живота.

На официалното закриване на фестивала La piazzetta  il  Ventennale бяха отличени още поетът и сатирик Румен Иванчев с награда за цялостен поетически принос и Калина Белчева за активна работа по насърчаване на българо-италианските културни връзки и сътрудничество.

Автор: UniMedia

 

Покажи още
Close