България

Почина проф. Божидар Димитров

На 72 години вчера ни напусна проф. Божидар Димитров. Професорът страдаше от сърдечна недостатъчност и бе хоспитализиран няколко пъти през последните години.

Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол. През 1959 година завършва основно училище в родния си град, а през 1964 – Механотехникума в Бургас. По-късно следва  история и археология в Софийския университет.

Историкът прави първите си стъпки в науката през 70-те години, проучвайки архивите на Ватикана. Там той намира част от първата българска история – „История на България” на Петър Богдан, написана през далечната 1667 г.

През 1985 година е утвърден за старши научен сътрудник II степен, а през 1994 г. заема длъжността директор на Националния исторически музей. През 1998 година договорът му в НИМ е прекратен, но през 2001 бива назначен отново.

В периода 2003 до 2012 година води  предаването „Памет българска” по БНТ1, а през 2013 -та  стартира продукцията „Историята с… Божидар Димитров”, чийто последен брой е излъчен ден преди неговата смърт.

Автор е на близо 20 монографии и на повече от 200 студии и статии предимно в областта на Средновековието, османския период и най-новата история на България.

Специално място в изследванията на историка заемат темите за българското присъствие в Македония през вековете, и утвърждаването на македонизма като идеология.

През 70-те става член на БКП. Остава в партията и след нейното преименуването през 1990 година. През 2009 – та напуска БСП и става поддръжник на ГЕРБ. Депутат е в 41-вото Народно събрание. В първото правителство на ГЕРБ е назначен за министър без портфейл, който отговаря за Агенцията за българите в чужбина, Държавна агенция „Архиви“ и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

От 2015 година проф. Димитров ръководи възстановяването на Голямата базилика в Плиска. На 5 март 2018 година историкът обявява учредяването на Българско надпартийно движение “Кубрат” (БНСК), по-известно в медийните среди като „професорското движение”. В края на април обаче Агенцията по вписванията отказва регистрацията на движението. По същото време срещу него бе повдигнато обвинение за конфликт на интереси при сключването на два договора с дъщеря си и с племенниците си през 2015 година в качеството си на директор на НИМ.

Въпреки всички обвинения през годините, Божидар Димитров  остава един от най-обичаните общественици в страната. Неговият специфичен начин на изразяване и безграничната му любов към България, запалват интереса към историята в сърцата на мнозина млади българи.

Автор: Андрей Андреев, студент II курс, Журналистика

Покажи още
Close