Университетът

Приказна изложба

Симбиоза между фотографията, илюстрацията и колажа или изложбата „Детството е приказка без край“ на Полина Караджова. Тя ще бъде открита на 22 януари в РБ “Стилиян Чилингиров“.

Възпитаник на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ в специалност Педагогика на обучението по изобразително изкуство, Караджова има и магистърска степен „Фотография и реклама“. “Това беше едно надграждащо обучение, което сега ми върши чудесна работа във връзка с фотографията“, уточнява тя. А освен че се занимава с фотография, тя работи като учител по изобразително изкуство на 5-ти, 6-ти и 7-ми клас във II ОУ „Петър Берон“.

„Моят син е в такава възраст, че му чета много приказки. И може би точно в този контекст, а и защото по принцип обичам да рисувам илюстрации, разхождайки се сред природата ми хрумна да направя симбиоза между изобразителното изкуство и фотографията. В по-тесен смисъл между илюстрацията и фотографията“, заяви за UniMedia авторът.

По думите й идеята е героите, които вече са изобразени на лист, да бъдат поставени сред природата. „Когато нарисувах Червената шапчица и я поставихме в гората сред дърветата, тя изглеждаше действително съществуваща. На моя син му беше много интересно“.

„Зрителите ще видят нещо, което не знам дали са виждали в Шумен до момента. Нямам претенцията, че откривам нов вид изкуство, по-скоро ще открият синтетично изкуство – връзката между фотографията и детската илюстрация. Ще могат да видят 25 творби в арт пространството на Регионалната библиотека. И ако заведат своите деца, ще бъде още по-хубаво, защото именно те ще се радват да видят героите, за които са чели в приказките“, казва още Караджова.

„Основната идея е децата да се запознаят с положителните и отрицателните герои в приказките, което да ги подготви за живота по-късно. Това е стъпка напред в живота“.

Изложбата може да бъде разгледана в арт пространството на РБ “Стилиян Чилингиров“ до 10.02.2021 г., както и виртуално на Facebook страницата на библиотеката.

UniMedia

Покажи още
Close