Университетът

Престижните стипендии “Гипсън” отличиха нашата Яна-Гергана

Яна-Гергана Желязкова, това е името на първата носителка от Шуменския университет на изключително престижните стипендии „Гипсън“ в подкрепа на студенти с високи академични успехи. Инициативата се осъществява с Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ в сътрудничество с Американска фондация за България, САЩ и с финансовата подкрепа на семейство Нели и Робърт „Гипсън“.

„Съвсем случайно видях публикацията на доц. Ростислава Тодорова-Енчева за стипендията във Фейсбук страницата на Катедрата по визуални изкуства, теория и методика и просто реших да участвам“, разказа за UniMedia Яна-Гергана.

Тя е родена на 5 юни 1987 и e от  Варна. От тази учебна година обаче Шумен и Катедрата по визуални изкуства ще станат втория й дом, защото е първокурсничка в специалност Педагогика на обучението по изобразително изкуство.

„Завършила съм НУИ „Добри Христов“ с профил Живопис, а сега уча за учител и предполагам, че това по някакъв начин е направило впечатление на журито“. Това обаче не е достатъчно на Яна-Гергана, за да победи конкуренцията. За да получи гранта, тя е трябвало да представи висок успех. И наистина постъпва в университета с пълна шестица от кандидатстудентския изпит и висок успех от дипломата за средно образование.

Отделно Яна-Гергана участва в много изложби, творчески мероприятия, работилници. Свири на китара и пее, пише стихове, а интересен факт е, че рисува еднакво добре и с лявата, и с дясната ръка.

„Тази година участвах в изложбата на Исторически парк “Историческа живопис”. Специално за тяхната изложба бях направила картина на историческа тематика на хан Кубрат и синовете му – „Заветът“:

Платното е с размери 120х90см

През 2017 година Яна-Гергана участва в колетивната интерактивна работилница за културно наследство – “Усети Града” организирано от Асоциация за култура, етнология и антропология “Медиатор”. „Направихме интерактивна изложба, насочена към хората със затруднено зрение, където търсихме друг начин да усетят картините – чрез допир, звук, мирис.“

“Уолт Дисни винаги ме е вдъхновявал с неговите герои и филмчетата. Бил е уникална личност, иноватор, филмов директор, артист. Неговите филми са ме вдъхновявали и заради неговите сладки геройчета“, допълва още тя. Може би не са точно в стила на Уолт Дисни, но заедно с приятеля си Яна-Гергана създава и анимация:

Яна-Гергана ще получава стипендията до края на обучението си в ОКС Бакалавър, като условието е да има успех не по нисък от 4.50.

А какво е усещането за един млад човек да не се притеснява за финансовата част на обучeнието си?

„Честно казано си отдъхвам и ми е малко по-спокойно. Покрай стипендия Гибсън, нямам друг избор и трябва да уча здраво и да стискам палци за късмет. Искам специално да благодаря на доц. Ростислава Тодорова-Енчева и на проф. Валери Чакалов, без когото нямаше да успея да кандидатствам. Той ми отвори и пътя към университета. Общо взето откакто ме приеха в университета ми се случват само хубави неща и вече се чувствам в свои води“, казва Яна-Гергана. И допълва: „Искам да окуража хората да кандидатстват и за нашата специалност, и за стипендията „Гипсън“. Да не се замислят за следващата година, защото никога не знаеш дали няма да си сред класиралите се. Трудното е да се съберат необходимите документи, но усилието си заслужава“, категорична е Яна-Гергана.

Стипендии „Гипсън“ се връчват от 2004 година, а кандидатстването е в началото на всяка учебна година. Повече информация може да бъде намерена на сайта на Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий“.

UniMedia

Снимки: Личен архив

Покажи още
Close