Университетът

Представят книга за Трявна през Възраждането на възпитаник на университета

Книгата на д-р Ирина Димитрова “Страници от историята на Трявна през Възраждането“ ще бъде представена на 11 януари в музей „Старото школо“ в Трявна, съобщава БТА.

“Страници от историята на Трявна през Възраждането” е опит да бъде събрана и обобщена историята на селището през периода от неговото възникване през XVI в. до Освобождението на България от османска власт. Новооткритият изворов и документален материал изгражда по-цялостна картина на балканското селище през периода на Възраждането. “Природните и географски особености на региона разгръщат творческия потенциал и трудолюбие на тревненци, които през XVII в. полагат основите на един истински феномен, наречен Тревненска художествена школа. Занаятите в малкото балканджийско селище дават прехрана на почти цялото население и наедно с търговията изграждат облика на днешна Трявна. Понатрупали капитал в ръцете си, местните хора мислят как да облагородят селото си и даряват – за църкви, за мостове, за чешми, но най-много жадуват да изучат децата си. Строят с общи средства и усилия едно от най-хубавите училища из Българско и то по образец на Букурещкия лицей и в него канят не кой да е, а Петко Славейков да ги образова.“, каза пред репортер на БТА д-р Димитрова.

Изданието ще бъде представено от проф. дин Вера Бонева, дългогодишен преподавател в Шуменския университет.

Ирина Димитрова Димитрова е родена през 1975 г. в гр. Ямбол. През 1998 г. завършва магистърска степен по история в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, а през 2020 г. защитава докторска дисертация на тема „Възрожденско културно-историческо наследство на Трявна“. Работила е като уредник в РИМ – Шумен 1999-2004 г., и като екскурзовод и уредник в Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна 2004-2023 г. От месец декември 2023 г. е главен уредник в Регионален етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово.

Източник: БТА

Сниммки: Личен архив – д-р Ирина Димитрова

Close